Börsen nere vid viktig stödnivå 

Under föregående vecka handlades OMXS30 ner till häradet av viktiga stödnivåer och indexet stängde ned med 1,4%. Investerarkollektivet passade på att köpa i denna nedgång och ökade aktieexponeringen i relativt stor omfattning under veckan.

De aktier som främst köptes under veckan var SSAB B, Swedbank, Lundin Mining, Boliden, och Investor.  

I veckan som gick lanserades SSAB B som en affärsidé i Swedbank Trading, och förklarar därmed det köpintresse som uppstod i den aktien. SSAB B var också den aktie som det köptes mest av under den gångna veckan. 

SSAB gynnas av den återhämtning som nu sker inom gruvdrift, byggmaterial och tunga transporter, då detta är verksamheter som är beroende av specialstål. SSAB har stora möjligheter att dra nytta av denna återhämtning på den europeiska stålmarknaden, då cirka 80% av SSAB:s försäljning sker i Europa. Aktien har handlats i en stigande trend sedan i januari 2016, men sedan i juli har den konsoliderat i ett sidledes handelsintervall.  I vårt tekniska huvudscenario ser vi sannolikheten ligga i att det finns utrymme för ytterligare en uppgångsvåg i aktien, väl rådande konsolidering är färdigställd. Då vi ser det som troligt att SSAB kommer att återuppta sin utdelning, valde vi i denna affärsidé att köpa SSAB B, vilken handlas med en stor rabatt mot SSAB A.

De aktier som främst såldes under veckan var Autoliv och Axfood. Övriga aktier som det nettosåldes av var SKF, MTG, och Novo Nordisk.


Teknisk vy för börsen  

Då den allmänna börsutvecklingen ofta har en stor inverkan på enskilda aktiers utveckling är det också viktigt att hålla sig uppdaterad om den generella aktiemarknadsutvecklingen. 

För att underlätta för detta skriver vi varje onsdag en teknisk uppdatering över det svenska börsindexet OMXS30. I denna ges en börsvy, tillsammans med tekniska motstånds- och stödnivåer av vikt. Den senaste uppdateringen från i onsdags finns att läsa här

Läs mer: OMXS30 - Samlar ny kraft


De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 48

Ökat nettoinnehav i kronor
1 SSAB B
2 SWEDBANK A
3 LUNDIN MINING CORP (SE LINE)
4 BOLIDEN
5 INVESTOR B
6 GRÄNGES AB
7 ICA GRUPPEN AB
8 SEB A
9 HENNES & MAURITZ B
10 FINGERPRINT CARDS B
11 SKANSKA B
12 SPORTAMORE
13 ELEKTA B
14 HOLMEN B
15 SKISTAR B
Minskat nettoinnehav i kronor
1 AUTOLIV INC. SDB
2 AXFOOD
3 SKF B
4 MODERN TIMES GROUP B
5 NOVO NORDISK B
6 TELIA COMPANY
7 BILLERUDKORSNÄS AB
8 SAS PREF
9 NOLATO B
10 INDUSTRIVÄRDEN C
11 NRC GROUP
12 FORTNOX
13 KARO PHARMA
14 TELE2 B
15 HEMFOSA FASTIGHETER
Viktig information