Huaweis Honor Magic-telefon med ögonstyrning från Tobii lanserades den 23 december i Kina och order från PC-tillverkarna Dell, Acer och MSI har också offentliggjorts. 

- Även om volymerna ännu är små bör dessa order från tillverkare av konsumentelektronik börja synas i affärsområdet Techs försäljning för fjärde kvartalet. Och om produkterna mottas väl på marknaden kommer det förmodligen fler. Vi räknar med att försäljningen stiger successivt under 2017, säger Mathias Lundberg, aktieanalytiker.


Ett mellankvartal 
Swedbanks prognos för Tobii-gruppens försäljning i fjärde kvartalet 2016 är 308 miljoner kronor, vilket är högre än konsensus 291 miljoner kronor. På årsbasis innebär prognosen en försäljningsökning med för Tobii svaga 7 procent. Men anledningen är att försäljningen i fjärde kvartalet 2015 innehöll stora jämförelsestörande engångsposter. 

I övrigt väntas fjärde kvartalet, liksom det tredje, präglas av ökade investeringar. 


Expansionskapital 
För att möta den snabbt växande marknaden för ögonstyrningslösningar tog Tobii in drygt 450 miljoner kronor i en nyemission i december. Pengarna ska användas inom Smartphone och Virtual Reality-segmenten, för att sondera terrängen inom bilindustrin och eventuellt också för förvärv.

- Till skillnad från många andra nisch-teknologibolag har Tobii flera ben att stå på genom sin breda produktportfölj där ögonstyrningstekniken används inom flertalet områden och sektorer, vilket sänker risken i bolaget.

Produktportföljen innehåller ögonstyrda kommunikationslösningar för medicinska ändamål, forskningsutrustning för avläsning av ögonrörelser och plattformar för tillverkare av konsumentelektronik. 

- Även om Tobii-gruppen för närvarande har röda siffror på sista raden, så växer och går företagets två största affärsområden Dynavox och Pro med vinst.

Tech, det tredje området, är däremot fortfarande i en investeringsfas och förlustbringande.

- Men det är inom affärsområdet Tech som de riktigt stora volymerna och potentialen hägrar. Försäljningen kan öka väldigt snabbt inom konsumentelektronik när en applikation slår igenom i massmarknadssegmentet och vi räknar med att 2017 blir ett händelserikt år för Tobii med ytterligare produktintegrationer. Vi upprepar Köprekommendationen, säger Mathias Lundberg,


Swedbanks syn på Tobii

  • Smartphone och PC bör kunna börja synas i försäljningssiffrorna
  • Tech är fortfarande i en uppstartsfas
  • Är ett av de attraktivaste tillväxtbolagen på Stockholmsbörsen 

Rekommendation: Köp

Riktkurs: 92 kronor

Rapportdag 15 februari


Visste du att?

Världens första bärbara konsumentdator (icke-nischad mot spel) med ögonstyrning, den nya versionen av Acer Aspire V 17 Nitro, planeras lanseras under februari. Ögonstyrningen levereras av TobiiViktig information