Nettoförändringar under vecka 29 2017

Under vecka 29 rapporterade lejonparten av bolagen på OMXS30. Tyvärr nådde rapporterna på aggregerad basis inte upp till marknadens högt uppställda förväntningar och börsindexet OMXS30 föll under veckan med över 4%. 

Under den nedgång som skedde under veckan valde investerarkollektivet att på aggregerad basis minska sin aktieexponering.  

De bolag som dock attraherade köpare var Ericsson, Volvo, Assa Abloy, Getinge, Atlas Copco, och Autoliv. Dessa sex bolag var också de vars aktier under veckan föll allra mest.

De aktier som främst såldes under veckan var Boliden, Fingerprint, Hennes & Mauritz, Ica Gruppen, Tele2, och Telia. Det som främst utmärker dessa bolag var att de samtliga hade en positiv avkastning under föregående vecka.


Investerarkollektivet köpte således de bolag som gick ner mest och sålde de bolag som steg. Detta fenomen bygger på medfödda beteendemönster och rotade vanor, vilka tyvärr oftast inte är optimala vid aktiehandel, då vinnare ofta fortsätter att vara vinnare och förlorare ofta fortsätter att vara förlorare. Hur medfödd psykologisk bias påverkar ens aktiehandel har jag tidigare bloggat om i bland annat inläggen nedan. Har du inte läst dessa inlägg kan de vara väl värda att lägga några minuter på. 

För att läsa mer om tradingpsykologi har jag också skrivit en artikelserie i ämnet;

De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 29

Ökat nettoinnehav i kronor
1 ERICSSON B
2 VOLVO B
3 ASSA ABLOY B
4 GETINGE B
5 ATLAS COPCO A
6 AUTOLIV INC. SDB
7 SKF B
8 SKANSKA B
9 HANDELSBANKEN A
10 BILLERUDKORSNÄS AB
11 VOLVO A
12 NORDEA BANK
13 SEB A
14 ATLAS COPCO B
15 SCA B
Minskat nettoinnehav i kronor
1 BOLIDEN
2 FINGERPRINT CARDS B
3 HENNES & MAURITZ B
4 ICA GRUPPEN AB
5 TELE2 B
6 TELIA COMPANY
7 SWEDBANK A
8 GRÄNGES AB
9 TELENOR
10 RATOS B
11 ELECTROLUX B
12 BETSSON B
13 NETENT B
14 BYGGMAX
15 VITROLIFE
Viktig information