När nu rapportsäsongen börjar lida mot sitt slut, fick Aktiellts läsare förra veckan frågan om hur de agerat på den strida ström av information som bolagen publicerat den senaste tiden. Med en del överraskningar och andra stora besvikelser har kvartalsrapporterna inneburit en kluvenhet kring resultaten. 

Det är något som märks bland läsarna. Frågan var: ”Har du möblerat om i portföljen under rapportsäsongen?”. Var tredje svarande (32 procent) anger att de sitter still i båten och inget gör. 

Tätt därefter kommer de som agerat handfast och valt att realisera vinsterna: 28 procent anger att de sålt av innehav och hämtat hem vinster de senaste veckorna. 

Sammantaget tyder agerandet på en viss kortsiktighet bland läsarna. En annan vattendelare är vilka aktier som för tillfället anses köpvärda. 

Nästan lika många läsare svarar att de har gått in i rapportförlorare (12 procent) som har köpt in sig i rapportvinnarna (11 procent). Vissa skulle mena att andelen köpare av rapportförlorare indikerar en långsiktighet i investeringarna, medan andra skulle hävda att det ökar exponeringen mot aktier som är på väg att falla ytterligare i pris och därmed förstärks förlusterna.

På läsarfrågan om möblemanget i portföljen ändrats, svarar faktiskt 10 procent att de ökat sin aktieexponering, medan 7 procent anger att de minskat exponeringen mot aktier. Den underliggande uppfattningen tycks alltså vara att det är fortsatt brett köpläge, men ingen riktig konsensus kring riktningen infinner sig. 


En överblick över de aktier som köptes och såldes mest förra veckan finns att läsa här.


Förra veckans fråga: Har du möblerat om i portföljen under rapportsäsongen?

  • Ja, jag har plockat hem lite vinster 28 %
  • Ja, jag har köpt några rapportvinnare 11 %
  • Ja, jag har bottenfiskat bland rapportförlorarna 12 %
  • Ja, jag har ökat min aktieexponering 10 %
  • Ja, jag har minskat min aktieexponering 7 %
  • Nej, jag sitter still i båten 32 %