Lägre omsättning under lugn höstlovsvecka

Rapportsäsongen i Sverige är i stort sett avslutad och under föregående var det få bolag som rapporterade, varför fokus istället låg på inkommen makrodata. På aggregerad basis var också omsättningen betydligt lägre än genomsnittet den senaste tiden och det var främst några få aktier som stod för lejonparten av de förändringar som skedde på bolagsnivå.

Den aktie som under veckan köptes i störst utsträckning var Hennes&Mauritz. Aktien tappade under veckan, bland annat efter att sämre rapporter än väntat inkommit från detaljhandelsbolag i USA, samt efter svag statistik från Tyskland. Prismässigt utmanade också aktien i början av veckan den fallande trenden från 2015, vilket återigen visade sig vara ett starkt motstånd. Hennes&Mauritz stod för närmare trettio procent av de totala nettoköpen under veckan.

Övriga aktier som köptes under veckan var Swedbank och Fingerprint. Dessa aktier stod för tjugofyra procent av veckans nettoköp, vilket innebär att de tre mest köpta aktierna svarade för inte mindre än femtiofyra procent av de köp som skedde.

De akter som nettosåldes under veckan var SKF, SSAB, Lundin Petroleum, Sandvik, och Skanska. Dessa fem bolag svarade för ungefär trettio procent av veckans nettoförsäljning.

Teknisk vy för börsen  

Då den allmänna börsutvecklingen ofta har en stor inverkan på enskilda aktiers utveckling är det också viktigt att hålla sig uppdaterad om den generella aktiemarknadsutvecklingen. 

För att underlätta för detta skriver vi varje onsdag en teknisk uppdatering över det svenska börsindexet OMXS30. I denna ges en börsvy, tillsammans med tekniska motstånds- och stödnivåer av vikt. Den senaste uppdateringen från i onsdags finns att läsa här. 

Läs mer: OMXS30 - Alla-tiders-högsta-nivå i siktet

De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 44

Ökat nettoinnehav i kronor
1 HENNES & MAURITZ B
2 SWEDBANK A
3 FINGERPRINT CARDS B
4 BILIA A
5 ICA GRUPPEN AB
6 ASSA ABLOY B
7 NETENT B
8 ALFA LAVAL
9 BETSSON B
10 NORDEA BANK
11 CARGOTEC OYJ
12 ATLAS COPCO B
13 NOKIA CORPORATION I SEK
14 SPECTRACURE
15 HANSA MEDICAL
Minskat nettoinnehav i kronor
1 SKF B
2 SSAB B
3 LUNDIN PETROLEUM
4 SANDVIK
5 SKANSKA B
6 ERICSSON B
7 BILLERUDKORSNÄS AB
8 GRÄNGES AB
9 AUTOLIV INC. SDB
10 SWEDISH ORPHAN BIOVITRUM
11 SSAB A
12 HEXAGON B
13 ASTRAZENECA
14 BOLIDEN
15 VOLVO B
Viktig information