Lucara Diamond producerar exceptionellt stora och högkvalitativa diamanter från Karowe-gruvan i Botswana. I november 2015 upptäcktes världens näst största diamant i gruvan och ungefär 20% av de största diamanterna har upptäckts vid denna gruva.

Denna diamant, Lesedi La Rona, har nu sålts för 53 MUSD (47 777 USD per karat) till Graff Diamonds.

Vi har inkluderat Lesedi La Rona i våra estimat till 66 MUSD (60 000 USD per karat).

Graff Diamonds köpte tidigare i år en diamant om 373 karat, vilken var en del av Lesedi La Rona. Denna såldes för 17.5 MUSD (46 935 USD per karat).

Även om vi noterar att försäljningspriset på 53 MUSD (425 miljoner kronor) för Lesedi La Rona var något lägre än vad vi först hade förväntat oss ser vi likväl försäljningen som positiv. Det är nästan två år sedan diamanten upptäcktes vid Karowe-gruvan i Botswana och sedan dess har det varit ett stort fokus på en eventuell försäljning. Framåt kan nu Lucara Diamonds fokus läggas på att bryta diamanter i den del av gruvan där Lesedi La Rona upptäcktes (South Lobe) och där återhämta fler exceptionella diamanter. Vi ser det också som ett gott tecken att det är samma köpare till Lesedi La Rona som till den anslutande diamanten om 374 karat. Detta belyser diamantens kvalitet, eftersom det är lite av en chansning att köpa en rådiamant av en storlek som aldrig tidigare sålts. 

Viktig information