Rapportsäsongen inledd

Under veckan inleddes rapportsäsongen för det första kvartalet och det är nu således åter dags för bolagen att bekänna färg. Än så länge har utfallet givit stöd till aktiemarknaden, vilken under veckan steg med 3%. Bäst utveckling under veckan bland de rapporterande bolagen på OMXS30 hade Ericsson, vars aktie på rapportdagen steg med hela 17,5%. Även Telias rapport mottogs väl och aktien steg med 8,6% efter dess rapport. Utanför storbolagslistan var det spelbolaget Evolution Gaming som överraskade mest och aktien steg med hela 27% under dess rapportdag. 

Med stöd från den inledande rapportsäsongen har storbolagsindexet OMXS30 således stigit ordentligt under veckan. Marknadspriset är dock som bekant inte bara en funktion av fundamenta, utan marknadsprisutvecklingen påverkas även i stor utsträckning av rådande marknadssentiment. Ur detta perspektiv kvarstår också vyn om att ett naturligt utbud kommer att materialisera sig i häradet kring 1585-1610, och den stora frågan nu är om rapportsäsongen kan bli en sådan fundamental katalysator att det förhöjda sentimentsmässiga säljtrycket i häradet kring 1585-1610 kan komma att absorberas.

Läs mer: OMXS30 - Avvaktande handel inför rapporterna


Mest köpta och sålda aktier under vecka 16

På aggregerad basis passade investerarkollektivet på att minska sin aktieexponering i mycket stor omfattning under veckans börsuppgång. Störst nettoförsäljningar skedde i de aktier som utvecklades allra starkast, där Ericsson och Telia hade de allra största utflödena. Även SSAB, vars aktie föll under rapportdagen, nettosåldes dock också i stor omfattning. Övriga bolag som såldes under veckan var Boliden, Swedbank och Hexagon

De aktier som främst erhöll köpintresse under veckan var Hennes&Mauritz, Investor och Essity. Övriga bolag som det ackumulerades i under veckan var MTG, Tele2 och Novo Nordisk. Investerarkollektivet  flyttade således på aggregerad basis över delar av kapitalet från förra veckans rapporterande bolag till bolag som  kommer med sina respektive rapporter under innevarande vecka. 


De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 16

Ökat nettoinnehav i kronor
1 HENNES & MAURITZ B
2 INVESTOR B
3 ESSITY B
4 MODERN TIMES GROUP B
5 TELE2 B
6 NOVO NORDISK B
7 ONCOPEPTIDES
8 INDUSTRIVÄRDEN C
9 NORSK HYDRO
10 INTRUM JUSTITIA
11 SKANSKA B
12 KINDRED GROUP PLC SDB
13 TRELLEBORG B
14 ASTRAZENECA
15 INVESTOR A
Minskat nettoinnehav i kronor
1 ERICSSON B
2 TELIA COMPANY
3 SSAB B
4 BOLIDEN
5 SWEDBANK A
6 HEXAGON B
7 EVOLUTION GAMING GROUP
8 SEB A
9 HOLMEN B
10 SSAB A
11 ICA GRUPPEN AB
12 STORA ENSO R
13 SKF B
14 KLÖVERN PREF
15 VICTORIA PARK B
Viktig information