Julia Bengtsson är kvinnan som toppar SprinkleBits lista över de bästa aktieinvesterarna i hela Norden. Hon har alltid tyckt att det har varit kul med pengar och fondsparande, men hade ingen tidigare erfarenhet av handel med aktier innan hon började använda appen.

– Jag har alltid tyckt att det har låtit kul att handla med aktier men jag har aldrig vågat ta steget, berättar Julia Bengtsson.

Anledningen till att SprinkleBit tilltalade Julia Bengtsson var främst för att appen låter användarna handla med fiktiva pengar, så kallade Sprinklebucks. Hon menar att det bidar till att man kan vara lite mer våghalsig och därmed kan pröva sig fram, men att man trots det inte ska satsa mer än vad man är beredd att förlora.

– Man lär sig verkligen av sina misstag. För att undvika misstag måste man självklart begå dem. Det är dessutom viktigt att sprida sin risk på olika typer av bolag, säger Julia Bengtsson.


Sälj i tid
Julia Bengtsson berättar också att hon har lärt sig att inte vara för girig. Hon syftar framförallt på tillfällen när en aktie har gått väldigt bra under en tid. I ett sådant läge menar hon att det rätta alternativet är att sälja, även om det finns en möjlighet för fortsatt uppgång. Annars riskerar du som investerare att förlora de procent som aktien redan har stigit i värde, menar hon.

– Jag har bra nerver när det kommer till aktier, vilket jag tror är väldigt viktigt eftersom det är väldigt mycket psykologi bakom, säger Julia Bengtsson.

Samtidigt som man inte ska bli för girig är det även bra att ha is i magen. Julia Bengtssons tips är att inte bli för nervös även om en aktie sjunker i värde. I sådana lägen har hon snarare köpt på sig mer om hon tror på bolagets framtid.

– Jag tror att det är viktigt att vara påläst om olika företag och industrier, dels för att lära sig hur deras utveckling på marknaden ser ut, men också för att förstå vad de gör, säger Julia Bengtsson.


Kollektivets kunskap är bra
Timing på aktiemarknaden är svår. Däremot menar Julia att man kan se varningstecken eller tänka en gång extra. Hon berättar om hur hon funderade på att köpa Apple-aktier kvällen innan modellen Iphone X skulle lanseras. Kursen var högre än vad hon någonsin hade erfarit, så hon avstod. Dagen efter lanseringen sjönk kursen ordentligt.

– Jag tänker ofta på ett bolags produkt utifrån mitt eget konsumentbeteende. Jag brukar ställa mig frågan om jag till exempel skulle föredra x framför y, eller om jag tror att företaget finns om 10 år, förklarar Julia Bengtsson.

Ett annat sätt som hon har samlat kunskap om olika bolag och branscher är genom att ansluta sig till olika grupper och därigenom lärt känna personer som vill dela med sig av information. SprinkleBits sociala funktioner har alltså varit en del av Julia Bengtssons lärandeprocess, när hon gick från att vara en aktierookie till att bli en rutinerad trader.

Ladda ned SprinkleBit


Läs mer om:

SprinkleBits grundare

Swedbanks tankar om samarbetet 

Tips & Trix för SprinkleBit-användaren

Vad jag som användare får ut av crowdsourcing?

Ett vägledande index mot goda investeringsbeslutDetta är SprinkleBit
Swedbank och Sparbankerna erbjuder i samarbete med fintech-bolaget SprinkleBit, en social aktiehandelsplattform där användarna kan diskutera, lära sig om- och hur man handlar med aktier.

Hur kommer jag igång med SprinkleBit?
Appen heter SprinkleBit – Swedbank & Sparbankerna och laddas ner i AppStore eller Google Play. Appen är kostnadsfri att ladda ner och använda.

SprinkleBit erbjuder även en Premium-tjänst där du bland annat får tillgång till följande funktionalitet:

  • Stock Screener – Skräddarsydda sökfilter för att hitta välpresterande aktier
  • Alert – Sätta bevakningar på personer eller aktier
  • Analyser – Verktyg med analyser baserat på nätverkets gemensamma syn

Läs mer om SprinkleBit här