Arturo Arques råd till alla som ännu inte öppnat det orangea kuvertet och gått in på Pensionsmyndighetens hemsida, eller på minpension.se, för att se hur stor den framtida pensionen blir, är därför att faktiskt ta tag i saken och göra det. 

- Om det skulle visa sig att pensionsprognosen kommer som en chock, så är det bättre än att inte veta. Då går det ju att göra någonting åt det, och ju tidigare man gör det desto större möjligheter har man att påverka sin ekonomi som pensionär, säger han.  

En färsk undersökning som Swedbank och sparbankerna låtit Sifo göra visar att tre av fyra öppnar det orangea kuvertet. Men så många som sex av tio saknar kunskap om hur pensionen fungerar och många vet inte hur mycket de kommer få i pension. 

Läs mer om undersökningen här

Pensionsmyndighetens orangea kuvert skickas ut under februari och mars. I år har innehållet förändrats jämfört med tidigare år. Det har visat sig att mycket av den information som tidigare var med skapade förvirring. Prognosen för den statliga (allmänna) pensionen är nu därför borttagen. Däremot finns uppgifter om hur mycket man tjänat in till den allmänna pensionen och om det egna fondsparandet i premiepensionen. 

- Vår undersökning visar att även om man öppnar sitt orangea kuvert så är det många inte riktigt förstår hur pensionen fungerar och hur stor den kommer att bli, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.


Bra helhetsbild 
En bra bild av sin framtida pension får man om man gör en egen pensionsprognos på Pensionsmyndighetens hemsida eller på minpension.se. Där finns även det orangea kuvertet i digital form och information om tjänstepension och eventuellt eget sparande. 

Men av undersökningen framgår att mer än var tredje inte känner till minpension.se. Nästan lika många känner till sajten, men använder inte.

- Det är synd att så många inte känner till eller låter bli att använda sig av minpension.se. Där kan man få en bra helhetsbild över de olika delarna i pensionen och genom att göra en pensionsprognos får man bättre förutsättningar att planera inför pensionen, säger Arturo Arques.

För den som efter att ha gjort prognosen inser att pensionen inte kommer att räcka till finns då en möjlighet att starta ett privat sparande till sin framtida pension. 

- Om man börjar spara tidigt räcker det ofta att sätta av mindre belopp varje månad eftersom ett litet sparande under en längre tid kan växa till betydande belopp. För de allra flesta är det betydligt svårare att få ihop tillräckligt mycket om de börjar spara sent i livet, säger Arturo Arques.


Arturo Arques Tips

  • Öppna det orangea kuvertet för att se ditt årsbesked över allmän pension inklusive premiepension.
  • Gå in på Pensionsmyndighetens hemsida eller på minpension.se och gör pensionsprognos för hela din pension. Där finns även uppgifter på tjänstepension och eventuellt eget sparande.
  • Starta ett privat sparande till din framtida pension. Om du börjar spara tidigt kan du sätta av mindre belopp varje månad. Ett litet sparande under en längre tid kan växa till betydande belopp. 
  • Var inte rädd för aktier när du är ung och se över fondernas avgifter, det gör skillnad på sikt.


Till minpension.se

Du kan också få mer hjälp och bland annat räkna ut hur mycket du behöver spara till din pension på Swedbanks sida pensionshjälpen

eller ring 0771-60 65 02, så hjälper en rådgivare dig att komma igång med pensionen. Det är öppet alla dagar 8-20.

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan