Att arbeta heltid och hos en arbetsgivare som betalar in tjänstepension är viktigt för den framtida pensionen. Det är också vad pensionsmyndigheten lyfter fram i sin nuvarande reklam i samband med att de orangea kuverten skickas ut. Men det finns även andra saker som man själv kan påverka när det gäller den framtida pensionen. 

- Många vet inte riktigt hur pensionssystemet fungerar och vad som påverkar den egna pensionen. Förr var det de femton bästa åren som gällde. Nu är hela arbetslivet avgörande för pensionens storlek. Det innebär att varje beslut man fattar får konsekvenser senare, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Att till exempel dra ut på studierna, ta ett sabbatsår, eller välja att vara hemma längre med barnen, allt påverkar hur stor pensionen blir. 

- Och det kan röra sig om ganska avsevärda summor, konstaterar Aruro Arques. Ett års bortavaro från arbetslivet kan sänka pensionen med så mycket som tusen kronor i månaden. 

Omvänt gäller att den som jobbar ett par år extra efter man fyllt 65 år kan höja pensionen med flera tusenlappar. Det visar en analys som Swedbank och sparbankerna nyligen har gjort. 

Hur mycket det i slutändan handlar om beror på vilket yrke man kommer ha och vilken livsinkomst man får. 

- De livsval man gör får stor betydelse för pensionen. Med bättre koll kan man göra fler medvetna val, säger Arturo Arques.

 Läs mer om hur livsvalen påverkar pensionen 

Läs även Gör dig själv en tjänst – få koll på din pension nu


Tips från Arturo - Så kan du påverka din pension

  • Tänk på att frånvaro från arbetsmarknaden innebär uteblivna inbetalningar till din pension.
  • Vill du ta ett sabbatsår, försök göra det innan du fyller 25 år. På många arbetsplatser börjar tjänstepension betalas in efter man fyllt 25 år.
  • Om du vet att och vad du vill studera efter gymnasiet, försök göra det så du är klar när du är 25 år, eftersom tjänstepension på många arbetsplatser börja betalas då.
  • Försök att klara din utbildning på utsatt tid, varje extra år som din utbildning tar och innan du kommer ut i arbete innebär lägre pension.
  • Försök att arbeta heltid. Behöver du gå ner i tjänst, undvik längre perioder av deltidsarbete.
  • Arbeta för en arbetsgivare som sätter av till tjänstepension. Om inte, försök påverka arbetsgivaren att göra det eller kompensera dig med högre lön.
  • Om du kan arbeta ett eller två år efter du har fyllt 65 år så gör det stor skillnad på din pension.

Till minpension.se

Du kan också få mer hjälp och bland annat räkna ut hur mycket du behöver spara till din pension på Swedbanks sida pensionshjälpen 

Eller ring 0771-60 65 02, så hjälper en rådgivare dig att komma igång med pensionen. Det är öppet alla dagar 8-20.