Hur agerar du när börsen är turbulent?

- Jag försöker att ta ett steg tillbaka, fokusera på min investeringsprocess och inte lockas till förhastade köp- eller säljbeslut. Men det är klart att när allting faller kan det dyka upp möjligheter att öka innehavet i kvalitetsbolag till ett lägre pris


Vilken information söker du efter?
- Det gäller att bortse från det brus som turbulensen skapar och istället leta efter saker som gör att jag skulle förändra min syn på de företag som fonden äger aktier i. Det är det som är mitt jobb. Ränteuppgången som pågått sedan i höstas är en sådan sak som jag håller ögonen på. Om räntan fortsätter upp kan den dels komma att påverka intjäningen för räntekänsliga bolag i portföljen, men också göra alternativen till aktiemarknaden mer attraktiva.


Hur ser du på den gångna veckan jämfört med tidigare orosperioder på börsen?
- Nedgången under veckan har till stor del berott på att enorma mängder kapital har placerats i produkter som satsar på att marknaden inte ska röra sig. Och när den då gör det så blir det turbulent när många ska sälja samtidigt. Samtidigt ska man ha stor respekt för när marknaden plötsligt ändrar riktning, särskilt när börsen gått upp under lång tid.

Ofta lönar det sig dock att ta ett steg tillbaka och ha is i magen. Om man jämför med finanskrisen 2008 så är läget helt annorlunda idag. Då stod världsekonomin still och allt var nattsvart. Nu är det snarare motsatsen som gäller. Vi är inne i ett skede där det finns en rädsla för att ekonomin är för stark och att vi närmar oss överhettning. Trumps skattesänkningspaket har eldat på en redan urstark ekonomi och det finns en risk att inflationen tar fart. Efter en så lång och stor börsuppgång som varit är det inte konstigt att vi får en sättning på börsen. Att fallet blev så kraftigt så fort beror sannolikt på att vi under en längre tid haft så små svängningar.


Läs mer om Amerikafonden