Fortsatt börsuppgång under veckan

Efter två inledande starka dagar rörde sig börsen mer sidledes under de efterkommande dagarna, men totalt steg börsindexet med 1% under veckan. Handelsaktiviteten var dock relativt hög, där investerarkollektivet valde att minska sin aktieexponering i viss utsträckning.

De aktier som främst köptes var Tele2, Investor, Skanska, Vestas Wind, och Ica Gruppen.

Högst upp på försäljningssidan stod Sandvik, SSAB B, och Hennes & Mauritz. Övriga aktier som nettosåldes var Boliden, Swedbank, och Hexagon.


Förändringar i Swedbank Trading bakom flera aktiers exponeringsförändring 

Under veckan stängdes en affärsidé i SSAB B, vilken lanserades den 29 november. Affärsidén gav en positiv avkastning om 19,3% Under samma period sjönk börsindexet OMXS30 med 0,6%. Stängningen av affärsidén medförde att aktien också blev en av de mest sålda under den gångna veckan. 

Den andra förändringen som skedde i Swedbank Trading var att Stora Enso under veckans sista handelsdag lanserades som affärsidé. Den korta tiden till trots kom dock aktien med på listan över en av de mest köpta aktierna under veckan. 


Teknisk vy för börsen  

Då den allmänna börsutvecklingen ofta har en stor inverkan på enskilda aktiers utveckling är det också viktigt att hålla sig uppdaterad om den generella aktiemarknadsutvecklingen. 

För att underlätta för detta skriver vi varje onsdag en teknisk uppdatering över det svenska börsindexet OMXS30. I denna ges en börsvy, tillsammans med tekniska motstånds- och stödnivåer av vikt. Den senaste uppdateringen från i onsdags finns att läsa här

Läs mer: OMXS30 - Stark inledning på året 

De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 2

Ökat nettoinnehav i kronor
1 TELE2 B
2 INVESTOR B
3 SKANSKA B
4 VESTAS WIND SYSTEMS
5 ICA GRUPPEN AB
6 ESSITY B
7 SAS
8 STORA ENSO R
9 VOLVO B
10 PANDORA A/S
11 ELEKTA B
12 PROLIGHT DIAGNOSTICS
13 SEB A
14 ASTRAZENECA
15 ASSA ABLOY B
Minskat nettoinnehav i kronor
1 SANDVIK
2 SSAB B
3 HENNES & MAURITZ B
4 BOLIDEN
5 SWEDBANK A
6 HEXAGON B
7 SSAB A
8 AUTOLIV INC. SDB
9 HANDELSBANKEN A
10 ATLAS COPCO A
11 NETENT B
12 ERICSSON B
13 SECURITAS B
14 LUNDIN PETROLEUM
15 ALFA LAVAL
Viktig information