Under våren 2017 lanserades det sociala aktiehandelsnätverket SprinkleBit i Sverige, och i samma veva inleddes ett partnerskap med Swedbank. 

Syftet med samarbetet från bankens sida är att den vill få fler, framförallt yngre, att komma igång med sitt sparande genom att minimera trösklarna till sparformen aktier.

Tomas Karlsson, informationsansvarig för Swedbanks värdepapperstjänst, tycker att SprinkleBit är ett perfekt verktyg för lärande, inspiration samt för att motbevisa förutfattade meningar om att aktiemarknaden är läskig.

– Vi ville inspirera våra kunder att börja spara redan 1820 när banken grundades och detta är 2018 års version för att få fler att ta ansvar för sitt sparande, säger Tomas Karlsson. SprinkleBit fungerar som ett finansiellt gym, förklarar han vidare. 

Tomas Karlsson berättar att de redan nu ser hur många från yngre målgrupper, framförallt kvinnor, har anslutit sig till appen. Det tror han är en effekt av SprinklebBits nisch som ett socialt nätverk för aktieintresserade snarare än ett renodlat handelsforum. Den inriktningen inspirerar andra och gör att bilden av aktiehandel som en svår och läskig sak nyanseras. 


Våga äga aktier trots upp- och nedgångar
Under förra börsåret och i början av detta har det hänt mycket på världens börser, och de ständiga spekulationerna om en kommande nedgång har skapat en oro vad gäller aktiemarknadens framtida utveckling. 

Tomas Karlsson påpekar att börsen alltid går både upp och ned och att man genom SprinkleBit kan lära sig vilka verktyg man kan ta till i upp- och nedgångar på börsen. 

I appen finns dessutom en aktieskola som svarar på allt från vad en aktie är till hur du kan lära dig att förstå vad som påverkar aktiekursen. Det finns alltså många skäl att börja använda sig av SprinkleBit, oavsett kunskapsnivå och intresse.

Läs mer om SprinkleBits grundare Alexander Wallin
Detta är SprinkleBit
Swedbank och Sparbankerna erbjuder i samarbete med fintech-bolaget SprinkleBit, en social aktiehandelsplattform där användarna kan diskutera, lära sig om- och hur man handlar med aktier.

Hur kommer jag igång med SprinkleBit?
Appen heter SprinkleBit – Swedbank & Sparbankerna och laddas ner i AppStore eller Google Play. Appen är kostnadsfri att ladda ner och använda.

SprinkleBit erbjuder även en Premium-tjänst där du bland annat får tillgång till följande funktionalitet:

  • Stock Screener – Skräddarsydda sökfilter för att hitta välpresterande aktier
  • Alert – Sätta bevakningar på personer eller aktier
  • Analyser – Verktyg med analyser baserat på nätverkets gemensamma syn

Läs mer om SprinkleBit här