Klädbranschen befinner sig i fortsatt omvälvning. H&M levererade i torsdags ett något sämre resultat för det andra kvartalet än vad Kepler Cheuvreux hade förväntat sig. Företaget har även byggt upp ett för stort varulager, som tros leda till att man kommer behöva rea ut mycket av sortimentet under andra halvan av 2018, vilket kommer pressa vinstmarginalerna.

Å andra sidan har den senaste tidens valutakursförändringar gynnat företaget, och sammantaget står Kepler Cheuvreux analytiker fast vid synen att H&M nu äntligen är på väg ut ur sin period av svårigheter. Tillväxten uppskattas till 4 procent under 2018-2019, och rekommendationen är fortsatt Köp.

Därmed ses H&M som mer lovande än konkurrenten Kappahl, som förvisso inte går dåligt men ändå uppvisat en något sämre försäljningstillväxt under årets andra kvartal än den svenska klädbranschen som helhet. Kepler Cheuvreux rekommendation för Kappahl är därmed än så länge Behåll.

På medicinteknikfronten tros framgångssagan Elekta ännu ha mer att ge. Aktien har stigit med hela 72 procent i år vilket gör den till europabäst i hela branschen, men Kepler Cheuvreux tror på fortsatt god utveckling.

Ett skäl till optimism är den kommande lanseringen av strålsystemet Unity (som används för att behandla cancer) på de amerikanska och kinesiska marknaderna, samt att företaget snart kommer vara skuldfritt. Det senare kan frigöra avsevärda resurser för Elekta att fortsätta växa. Aktien tros därmed ha ännu mer att ge, och Kepler Cheuvreux upprepar rekommendationen Köp och höjer riktkursen. 

Läs hela Aktienytt för vecka 26

Viktig information