Danmark firade likt Sverige sin nationaldag under förra veckan. Detta till ära erbjöd Swedbank sina kunder courtagefri handel med aktier på Köpenhamnsbörsen, och många tog chansen att investera i vårt södra grannland. Hur stort är emellertid intresset för danska aktier? För att svara på detta frågade Aktiellt under veckan om läsarna handlar med danska aktier eller inte. 

Att döma av svaren har de flesta ännu inte gått in på Köpenhamnsbörsen. Enbart 28 procent av läsarna uppges handla med danska aktier i dagsläget. Många verkar emellertid gå i funderingar om att börja; hela 18 procent av de tillfrågade svarade detta. 

För de läsare som redan har tagit klivet över Öresund är läkemedelsföretaget Novo Nordisk det överlägset mest populära innehavet. Kanske inte särskilt förvånande, då detta är det största företaget i hela Norden sett till börsvärde. 

Rederijätten Maersk och vindkraftverkstillverkaren Vestas Wind Systems är också populära danska innehav, där Vestas uppvisat högst ökning av antalet nya ägare under året. De gamla danska stoltheterna Carlsberg och Danske Bank är även de vanliga investeringar, och den betydligt yngre smyckestillverkaren Pandora har också lockat många svenska sparare. 


Så här svarade läsarna på förra veckans fråga

Handlar du med danska aktier?

  •  Ja, jag passar på nu när det är fritt courtage 8%
  •  Ja, hvergang 4%
  •  Ja, ibland 16%
  • Nej, men jag har funderat på det 18%
  • Nej, jag håller mig till svenska aktier 54%


Vill du läsa våra färska artiklar om bolag som handlas på Köpenhamnsbörsen?

Del ett

Del två


Viktig information