Avvaktande inför händelserik vecka..

Föregående vecka präglades av en avvaktande handel, där storbolagsindexet totalt sett handlades ner 0,9%. Under onsdagen var också Stockholmsbörsen stängd för nationaldagsfirande. En ökad riskaversion inför den händelserika vecka som nu stundar kan säkerligen vara en delförklaring till den nedgång som noterades. 

Denna vecka kommer det nämligen bland annat besked från såväl den amerikanska som den europeiska centralbanken. Under veckan stundar så också toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Dessutom väntas ytterligare besked kring amerikanska tullar. Alla dessa händelser kan självklart presumtivt kunna komma att påverka marknadssentimentet, varför delar av investerarkollektivet till viss del under veckan passade på att minska sin exponering.

Veckans nedgång innebar också att börsindexet OMXS30 nu återigen utmanar det viktiga stödområdet kring 1550. Ur ett tekniskt perspektiv skulle en etablering under denna nivå avsevärt öka sannolikheten för att nedgången skulle kunna komma att fortsätta mot i första hand häradet kring 1500, där nyckelstöd återfinns för börsindexet.

Läs mer: OMXS30 30 maj - Sentimentet utmanas återigen


Ny affärsidé i Swedbank Trading

Inom ramen för Swedbank Trading öppnades det i fredags en ny affärsidé i Essity, vilka utvecklar och tillverkar hygien- och hälsoartiklar som mjukpapper och sanitetsprodukter. 

Efter avknoppningen från SCA har företaget signalerat att en av deras topprioriteringar kommer att vara att stänga marginalgapet mot andra producenter av mjukpapper och personliga hygienprodukter. Vi räknar med att detta ska resultera i en vinstutveckling över genomsnittet jämfört med konkurrenterna. I samband med senaste kvartalsrapporten bekräftades också att prishöjningar  implementerats på mjukpapper och att detta kommer få en gradvis påverkan i Q2 samt full effekt under H2. Vi ser att detta kommer att innebära en gradvis förflyttning av fokus hos investerare, från marginalpress till ökad lönsamhet, vilket kommer att vara en positiv katalysator för aktiekursen.

Sedan Essity noterades för ett år sedan har aktien rört sig inom handelsintervallet 215-250 SEK. För närvarande handlas aktien i botten av detta handelsinvervall, varvid vi vid rådande aktiekurser finner potential kontra tagen risk som intressant för en affärsidé i Swedbank Trading.


Mest köpta och sålda aktier under vecka 23

Som väntat var handelsvolymerna relativt modesta under föregående vecka. På aggregerad basis hölls dock aktieexponeringen relativt intakt under veckan. Detta berodde främst på ett stort köpintresse i den nya affärsidén i Essity, som det köptes mer än dubbelt så mycket av än den näst mest köpta aktien Wihlborgs. Övriga aktier som köptes under veckan var Volvo, Clas Ohlson, och Investor.

De aktier som under veckan såldes var Sandvik, Paradox Interactive, Handelsbanken, SKF, och Lundin Mining


De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 23

Ökat nettoinnehav i kronor
1 ESSITY B
2 WIHLBORGS FASTIGHETER
3 VOLVO B
4 CLAS OHLSON B
5 INVESTOR B
6 HENNES & MAURITZ B
7 NORDEA BANK
8 ICA GRUPPEN AB
9 GETINGE B
10 ABB LTD
11 ATLAS COPCO B
12 RATOS B
13 SKANSKA B
14 TELE2 B
15 ENQUEST PLC
Minskat nettoinnehav i kronor
1 SANDVIK
2 PARADOX INTERACTIVE
3 HANDELSBANKEN A
4 SKF B
5 LUNDIN MINING CORP
6 SPOTIFY TECHNOLOGY
7 ELEKTA B
8 HUSQVARNA B
9 STARBREEZE B
10 SEB A
11 AXFOOD
12 BOLIDEN
13 KINNEVIK B
14 SOBI
15 HEXAGON B