I väntan på utbrott..

Trots en makromässigt händelserik vecka stängde Stockholmsbörsen på veckobasis nära nog oförändrad. Marknadsreaktionerna efter tisdagens toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un var små, men desto mer steg börserna i torsdags efter det att den europeiska centralbanken, ECB, meddelade att räntorna kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer åtminstone ett år till.  I fredags bekräftade vidare Vita huset att tullar om 25 procent kommer att införas på kinesiska varor till ett värde om 50 miljarder dollar. Som svar på detta meddelade Kina att tullar  i motsvarande ”storlek och intensitet” skulle införas mot USA. Denna tilltagande handelskonflikt medförde så en allmänt ökad riskaversion och att aktiemarknaden åter föll tillbaka. 

Vad gäller storbolagsindexet OMXS30 innebar veckans relativt små kursrörelser också att indexet fortsatt har handlats inom intervallet 1550-1600. Utbrott ur detta handelsintervall talar för nästkommande rörelseriktning, där nästkommande motstånd återfinns vid 1636-1650 och nästkommande stöd återfinns i häradet kring 1500.

Läs mer: OMXS30 13 juni - I väntan på utbrott


Mest köpta och sålda aktier under vecka 24

Trots att börsen generellt stängde nära nog oförändrad var det stora rörelser under veckan och efter en tid med modesta handelsvolymer var det relativt stor omsättning under veckan. Investerarkollektivet valde också att minska sin akieexponering i relativt stor omfattning.

Som nära nog varje vecka återfanns återigen H&M högt upp på denna lista. I början av veckan utvecklades aktien starkt efter det att Stefan Persson sålt 4,2 miljoner aktier i Hexagon och det spekulerades i att bolaget skulle kunna komma att bli utköpt från börsen. I torsdags föll dock aktien tillbaka efter dementi av dessa rykten, och efter försäljningssiffror som kom in svagare än förväntat i fredags föll så aktien ytterligare.  H&M stängde till slut på veckobasis oförändrad, efter att som mest handlats upp över 8%. 

Övriga bolag utöver H&M som köptes under veckan var Atlas Copco, Clas Ohlson, Autoliv, och Essity.

De aktier som främst såldes av under veckan var Paradox Interactive, Hexagon, och Ericsson. Övriga bolag som såg utflöden under veckan var Telia, Gränges, Swedbank, Sandvik, och Investor.


De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 24

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan