Snabbväxare, kurskometer, lågt värderade bolag… Är du på jakt efter en viss typ av aktier? 

För att underlätta har Swedbank därför utvecklat en särskild filtreringsfunktion som gör det möjligt att botanisera och sortera bland de över 190 nordiska bolag som finns på bankens rekommendationslista.


Fördefinierade aktiefilter
Allra enklast är att använda de många fördefinierade aktiefilter som finns i rullgardinsmenyn uppe till vänster i rekommendationslistan. Med hjälp av dessa går det snabbt att till exempel få fram snabbväxande bolag, bolag med hög  direktavkastning, bolag som befinner sig i en positiv börstrend, eller bolag i en viss sektor. Det är också enkelt att sortera fram vilka aktier som exempelvis har köprekommendation och störst potential (uppsida) till riktkursen. 

- Genom de fördefinierade aktiefiltren kan du på ett mycket enkelt sätt få fram aktielistor med olika karakteristika. Listorna kan användas som de är i din jakt på bra placeringar, eller redigeras efter eget önskemål för vidare analys, säger Martin Hallström, marknadsstrateg på Swedbank Analys. 


Stora möjligheter till egen anpassning
För den som vill finns även stora möjligheter till egen anpassning och bearbetning av rekommendationslistan efter nyckeltal och nivåer som man själv anser är viktiga. Det finns för närvarande över 30 olika finansiella nyckeltal att arbeta med. De kan användas för att till exempel få en uppfattning om bolags värdering, tillväxt, utdelning, lönsamhet, skuldsättning och kapitaleffektivitet.

- Genom att själv kunna välja och sätta nivåer för vissa utvalda nyckeltal kan du snabbt hitta de aktier som uppfyller de kriterier du är ute efter. Genom denna typ av aktiefiltrering kommer du även troligen kunna hitta bolag som du kanske annars inte skulle ha tittat närmare på, säger Martin Hallström.

Tanken med en aktiefiltrering är främst att den ska korta ned tiden det tar att hitta intressanta bolag att studera närmare. 

- En aktiefiltrering hjälper dig att minska antalet bolag att välja mellan. Men sedan behövs självklart ytterligare analysarbete för att avgöra vilka aktier som det kan vara intressant att investera i. Ett enkelt steg för att komma vidare med detta är att läsa analyserna på respektive bolags bolagssida här i Aktiellt, säger Martin Hallström.


Så här gör du
Aktiefiltreringen nås via Rekommendationslistan och tas fram genom att du klickar på knappen ”Aktiefiltrering”. Här ställer du så in gränsvärden för de nyckeltal som du vill filtrera ut aktier ifrån. Du kan också fritt välja vilka nyckeltal som ska synas i den aktielista som du tar fram, samt sortera aktielistan stigande eller fallande utifrån det nyckeltal som önskas.

Om du vill lära dig mer om nyckeltal och hur de kan användas läs Martin Hallströms bloggserie om Nyckeltal


Missa inte att registrera dig som användare på Aktiellt
För att registrera sig som användare på Aktiellt kan du som är värdepapperskund i Swedbank eller sparbank kontakta Kundcenter, din rådgivare eller besöka ett bankkontor för att få hjälp med personliga inloggningsuppgifter.

När du väl registrerat dig som användare på Aktiellt kan du sedan via direktinloggning nå alla analysartiklar och rekommendationer på löpsedeln, rekommendationslistan, samt analysen i alla mejlutskick. 

Genom denna registrering kan man således via ett enda klick nå allt exklusivt (låst) analysmaterial, antingen direkt på Aktiellt eller via länkarna i våra mejlutskick