Kraftig nedgång till nyckelstödnivåer

I spåren av en tilltagande oro för ett globalt handelskrig, tillsammans med turbulensen kring Facebook, föll de globala börserna kraftigt under föregående vecka. I Sverige noterade börsindexet OMXS30 en nedgång om närmare 4%, och testade i fredags av det tekniska nyckelstöd som återfinns i häradet kring 1500. OMXS30v12" 

I den tekniska analysen är detta ett strukturellt viktigt stödområde, då en etablering härunder skulle indikera på ett försämrat marknadssentiment och att sannolikheten ökat avsevärt för att nedgången skulle kunna komma att fortsätta mot häradet kring 1400-1410. 

För ökad konfidens om att nedgångsfasen skulle vara färdigställd, och att den ökade utbudsnivå som nu finns i marknaden därmed absorberats, krävs nu en återetablering över 1610 för börsindexet OMXS30. En fortsatt återhämtning skulle i sådana fall i första hand kunna ta sig till 1636-1648, och i andra hand till 1682.

Läs mer. OMXS30 - Motståndszon intakt - 21 mars


Tredje gången gillt!

Det svar som fick flest röster i veckans omröstning var att börsen skulle sjunka mer än 2% under veckan, vilket 45% av respondenterna svarade. Stockholm Benchmark Index föll över 4% under veckan och detta var så tredje gången gillt som ni svarade rätt om börsutvecklingen.  

Hur tror du att börsen kommer att utveckla sig denna vecka? 

Delta i omröstningen och se vad andra investerare tror. Desto större underlag, desto bättre konfidens i vyn som erhålls. Omröstningen stänger den 27/3.


Nytt bolag i Sektorfavoriter

Sektorfavoriter innehåller våra favoritaktier inom respektive sektor.
I den senaste uppdateringen skedde en förändring, där Holmen ersatte Stora Enso som sektorfavorit inom sektorn Basindustri. Övriga favoriter inom den sektorn är Lundin Mining och SSAB

Läs merSwedbank Sektorfavoriter


Mest handlade aktier vecka 12

En mer långsiktigt positiv vy till börsen verkar fortsatt råda och även vid denna nedgång har investerarkollektivet passat på att öka sin aktieexponering. Investerarna inom Swedbank och Sparbankerna ser därmed snarare den ökade oron för ett handelskrig mellan USA och Kina som ett köptillfälle, där höjda tillväxtprognoser tros kunna komma att trumfa den oro som nu råder i marknaden. 

De aktier som främst köptes under veckan var Swedbank, Investor, Boliden, SEB, och Ica Gruppen. 

Det var endast mindre nettoförändringar på säljsidan, men de aktier som i störst utsträckning fick lämna aktieportföljerna under veckan var Sandvik, SCA, Lundin Mining, Pandora, och Hexagon. 


De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 12

Ökat nettoinnehav i kronor
1 SWEDBANK A
2 INVESTOR B
3 BOLIDEN
4 SEB A
5 ICA GRUPPEN AB
6 HANDELSBANKEN A
7 ESSITY B
8 NORDEA BANK
9 SKF B
10 TELIA COMPANY
11 ASSA ABLOY B
12 SSAB B
13 ABB LTD
14 KINNEVIK B
15 SSAB A
Minskat nettoinnehav i kronor
1 SANDVIK
2 SCA B
3 LUNDIN MINING CORP (SE LINE)
4 PANDORA A/S
5 HEXAGON B
6 HENNES & MAURITZ B
7 DANSKE BANK A/S
8 STORA ENSO R
9 ASTRAZENECA
10 BETSSON B
11 KLÖVERN PREF
12 SWEDISH MATCH
13 LUNDIN PETROLEUM
14 AKELIUS RESIDENTIAL PREF
15 GRÄNGES AB
Viktig information