Veckan som gick
I linje med flertalet globala börser bjöd Stockholmsbörsen på röda siffror efter annonserandet av amerikanska ståltullar. Den amerikanska aktiemarknaden klarade sig bäst av börserna sett till lokal valuta med en nedgång om 1,9 procent och mätt i svenska kronor blev nedgången 0,6 procent. Efter att de tyska socialdemokraterna röstat för att samarbeta med CDU så ser Angela Merkel ut att ta rodret för ytterligare en mandatperiod medan utfallet i det italienska valet talar för en oklar regeringsbildning.


Ståltullar oroar marknaden
President Trump valde förra veckan att införa 25-procentiga importtullar på stål och 10-procentiga tullar på aluminium. Ett beslut som inte var enhälligt bland presidentens närmaste rådgivare och även om detaljerna än så länge inte är helt klara så har administrationen sagt att det inte ska finnas några undantag. Således finns viss osäkerhet om hur det kommer att slå. 

- Amerikanska stålbolag är givetvis vinnare men även bolag som SSAB och Outokumpu, som har en del produktion i USA, kan komma att gynnas, åtminstone i det korta perspektivet, säger Mattias Isakson, aktiestrateg. 

Börser runt om i världen reagerade negativt på nyheten och anledningen till detta låg inte specifikt i ståltullarna, utan risken för att det ska resultera i åtgärder från EU och Kina som mynnar ut i ett handelskrig. Något som skulle kunna leda till att konjunkturen försvagas tidigare än prognostiserat. 

EU kommer att ha ett möte på onsdagen för att diskutera fram ett förhållningssätt till tullarna. 

President Trumps protektionistiska politik har pekats ut som en faktor som skulle kunna sätta käppar i hjulet för en fortsatt positiv börsutveckling. Framför allt mot bakgrund av att börserna många gånger är högt värderade, varför denna typ av nyheter får en klart negativ påverkan. Detta är också en av anledningen till att vi förväntar oss att 2018 kommer bli ett stökigare börsår än 2017, även om börsen väntas stänga på plus för året, säger Mattias Isakson. 

Bland möjliga kortsiktiga vinnare på ståltullarna pekar Kepler Cheuvreux ut SSAB och Outokumpu. Båda har rekommendationen köp med riktkurserna 53 kronor respektive 7,10 euro.

Supervalsöndag i Europa
Det har varit en händelserik helg för europeisk politik. I Tyskland nådde en fem månaders lång ovisshet vägs ände efter att tyska SPD äntligen röstat igenom regeringssamarbetet med Angela Merkels CDU/CSU. Därmed kan Merkel inom kort åter väljas till förbundskansler och förra höstens valresultat äntligen tas i bruk. 

I Italien är det dock mer ovisst. Söndagens val uppvisade ett rekordlågt valdeltagande och som väntat fick inget av partierna eller partiallianserna tillräckligt stöd för att på egen hand kunna bilda regering. Valet blev en rejäl besvikelse för regerande Demokratiska Partiet (PD) och det var i stället antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen som fick flest röster med 31 procent. 

Silvio Berlusconis högerallians fick sammantaget 37 procent, men något överraskande var det inte Berlusconis eget Forza Italia som blev störst, utan främlingsfientliga Lega. Hur en italiensk regering ska komma att se ut är i skrivande stund fortfarande ovisst, men nu följer en tid av diskussioner och förhandlingar innan parlamentet åter samlas den 23 mars. Mest troligt är att en högerkoalition i någon form kommer att bilda regering.

Marknadens reaktion har hittills varit måttlig. Euron har försvagats något mot den amerikanska dollarn under natten och under måndagens första handelstimmar kan man se att den italienska tioårsräntan försvagats något gentemot den tyska motsvarigheten, säger Johanna Högfeldt, investeringsstrateg. 


Oförbruten amerikansk tillverkningsaktivitet…

Det mesta av de senaste veckornas statistik tyder på fortsatt hög amerikansk tillverkningsaktivitet. Förra veckans PMI (ISM) för tillverkningssektorn ger stöd åt optimistiska uttalanden från den inkommande Fedchefen Powell. Amerikansk ekonomi utvecklas över förväntansbilden och ger anledning att tro på en fortsatt solid arbetsmarknad. 

- Detta utmynnar i något stigande inflationsförväntningar och därför kontinuerligt minskad expansiv amerikansk centralbankspolitik under det kommande året, säger Johanna Högfeldt. 

Tillverknings-PMI i USA för februari landade på 60,8. Underkomponenten för exportorder är en betydande positiv bidragsgivare till utvecklingen under februari, där den svaga dollarn är en faktor. Också delindexen för arbetsmarknad och för lagernivåer bidrar till expansionen. Bland de tongivande ekonomierna utmärker sig amerikansk tillverknings-PMI positivt under månaden. Till skillnad från i Europa, där tillverkningsaktiviteten de senaste månaderna mattats av något från höga nivåer, är den amerikanska siffran en ökning från januari (59,1) och den högsta nivån sedan maj 2004. 

- Men, som vi kommenterade i förra veckan, visar en stor majoritet av världens ledande ekonomier tillverknings-PMI klart över 50, vilket indikerar att de flesta befinner sig i en mycket expansiv fas av konjunkturcykeln, säger Johanna Högfeldt. 


… liksom arbetsmarknad, under luppen i veckan
Efter januari månads starka nonfarm payroll-siffror har amerikansk jobbstatistik återigen hamnat i fokus, och då främst lönekomponenten som i januari hade den högsta ökningstakten sedan 2009. Statistiken bör ses mot bakgrund av en del engångsfaktorer, som har resulterat i höjda inflations- och ränteförväntningar, samt ökad marknadsvolatilitet sedan början av februari. De senaste veckornas statistik över antal nyanmälda arbetssökande, kring 220 000 per vecka, är i linje med det mönster vi har haft under en längre period, med stadigt bättre efterfrågan/utbud på den amerikanska arbetsmarknaden. Vi får gå tillbaka till slutet av 60-talet för att hitta lägre siffror för antal nyanmälda arbetslösa. 

- Vi förväntar oss att detta fortsatt ger stöd åt konsumentsentimentet i USA, säger Mats Waldemarsson, investeringsstrateg. 

Inför fredagens nonfarm payroll-siffra för februari är förväntningen 200 000 nya arbetstillfällen, samma som förra månaden. Marknaden räknar också med en genomsnittlig lönekostnadsökning i linje med eller något under januaris, 2,8 procent på årsbasis. 

- Mot bakgrund av den starka januaristatistiken, förra veckans PMI för arbetsmarknaden samt den senaste periodens kraftigt ökade marknadsvolatilitet kan vi räkna med att inte minst lönekomponenten kommer att skärskådas när statistiken presenteras på fredag eftermiddag, säger Mats Waldemarsson.


Viktig information