Efter den starka perioden i samband sommarens kvartalsrapporter flaggade vi för risken för ökade svängningar på marknaderna. Det tog närmare två månader innan de kom, men då kom de med besked. Under den gångna veckan har vi sett kraftiga nedgångar på världens börser. Den utlösande faktorn var de högre räntorna.

Den avgörande frågan är om detta är starten på en längre nedgång eller om det är ännu en korrigering lik dem vi sett ett antal gånger tidigare under den snart tio år långa börsuppgången. 

Vi tror på det senare då vi inte ser att något fundamentalt har förändrats. Att räntorna är på väg upp har både vi och marknaden haft med i förväntningarna under en lång period. Det som sticker ut på slutet är att den tioåriga räntan i USA har rört sig uppåt i en lite snabbare takt än tidigare, men vi ser inte den stigande takten som något varaktigt. Att den globala tillväxttakten saktar in något är inte heller någon nyhet. Det ligger med i förväntningarna sedan länge. 

Risker relaterade till handelsdispyten är också något marknaderna lärt sig leva med och egentligen har inget nytt kommit på den fronten heller. Vi sammanfattar det hela som att detta är en helt vanlig korrigering av börskurserna. Sannolikt ligger den slutgiltiga toppen på aktiemarknaderna, för den här gången, inte så långt borta i tiden, men vi tror inte att vi har sett toppen än. I somras lyckades rapportsäsongen vända det då pessimistiska investerarkollektivet. Vi tror att det händelseförloppet kommer att spelas upp i repris när rapportsäsongen nu drar igång igen.

Anledningen till att en korrigering kan komma så snabbt och bli så markant är sällan förknippad med en fundamental förändring, utan beror oftast på olika typer av strategier där risk i form av volatilitet (svängningar) är en avgörande faktor. Denna gång konstaterar vi att positioner för lägre volatilitet nyligen var nära rekordnivåer. Då skapas massiva flöden när volatiliteten plötsligt rör sig kraftigt och investerare behöver ompositionera sig.