Marknadskommentar

De finansiella marknaderna påbörjade veckans handel volatilt, framför allt influerat av ett oväntat starkt inköpschefsindex för industrin från Kina, som sedan åtföljdes av att jämförbara amerikanska inköpschefsindex, enligt ISM, visade sig vara lägre än analytikernas förväntningar. Markits definitiva siffra för USA, som generellt sett tenderar att vara mindre volatil än ISM:s, visade däremot en förbättring för november månad. Även Tyskland uppvisade en något förbättrad, om än fortfarande svag, siffra. Den svenska siffran för industrin noterade å andra sidan den lägsta siffran sedan 2012.

Med undantag för liknande makrostatistik har börserna även fortsatt präglats av de pågående handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Förutom det faktum att deadline den 15 december närmare sig, då tullar på återstående kinesiska varor för ungefär 160 miljarder dollar träder i kraft, har det inte skett något konkret. Dock fortsätter mindre nyheter att påverka marknaden. Under onsdagen sa USA:s president Donald Trump att han inte har någon deadline för avtalet med Kina och att det möjligen är bäst att vänta tills efter valet 2020. Redan dagen därpå kunde emellertid marknaderna lugna ned sig efter anonyma uppgifter från Bloomberg om att ett avtal är nära förestående, trots den arga retoriken.

Stockholmsbörsen har likt övriga marknader svängt relativt kraftigt både upp och ned. Sektorvis bland storbolagen på Stockholmsbörsen har dagligvaror och IT gått starkast fram under veckan, medan hälsovård och teleoperatörer har gått sämst. Bland de bolag som har gått bra de senaste dagarna finns H&M och Electrolux, som både stigit med mer än 3% sedan föregående fredag. SSAB fick goda omdömen efter onsdagens kapitalmarknadsdag och ser ut att bli veckans vinnare med en uppgång på ungefär 6%. AstraZeneca och Volvo, som tillhör de storbolag som backat mest under veckan, är däremot båda ned ungefär 3%. Utanför storbolagslistan levererade Clas Ohlson en kvartalsrapport som visade på en större vinst än analytikernas förväntningar, vilket fick fart på detaljhandelskedjans aktie som har stigit med över 18% under veckan. Ventilationsbolaget Systemair levererade under torsdagen också en kvartalsrapport som slog förväntningarna på nästan samtliga punkter och är för veckan upp ungefär 14%.


Veckans bolag

Trelleborg - Ny organisationsstruktur fokuserar koncernen

  • Gynnas av globala trender
  • Exponeras mot både tidig och sencyklisk industri
  • Besparingsprogram lyfter marginalerna framåt

Elekta - Samarbete med ViewRay

  • Nytt spännande samarbete ger utökad potential
  • Tidigare problem lösta, ny produktcykel närmar sig
  • På väg mot branschledande tillväxttal igen

Alfa Laval - Vykort från kapitalmarknadsdagen i Malmö

  • Ett bolag positionerat mot megatrender
  • Agerar på en växande marknad
  • Bra ingångsläge i aktien


Fler aktuella analyser:

Securitas - Feedback från kapitalmarknadsdag

Clas Ohlson - Ännu ett lättnadsrally inom retail

SSAB - Kapitalmarknadsdag: förtroende för affärsmodellen

Opus Group - Bud motsvarar EV/EBIT i linje med konkurrenter

Teckningserbjudande - Teckna D-aktier i Fastpartner AB
Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan