Hallå, Fredrik Warg, chef för Aktiv Handel och Rådgivande Förvaltning på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Kunderna är definitivt på köpsidan efter förra veckans positiva nyheter, som indikerade både en ordnad Brexit och framgångar i handelssamtalen mellan USA och Kina. Jag räknar med att det kommer finnas ett stort köpintresse den närmaste tiden och mycket talar för en fortsatt börsuppgång. Den försiktige investeraren måste dock vara medveten om att läget kan förändras snabbt.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

De två huvudsakliga anledningarna till att jag är positiv till börsen är fortsatt låga räntor och framgången i handelssamtalen mellan USA och Kina. Bolag som gynnas av detta är framför allt konjunkturkänsliga bolag och där är Volvo och Intrum två intressanta alternativ. Sedan tror jag på telekomoperatörerna, som ju faktiskt är en viktig del i den megatrend vi ser med användandet av 5G. Där är Tele2 min favorit, som dessutom ger hög direktavkastning.

... och vilka aktier är ute i kylan?

Jag vill inte peka på några enskilda bolag men i och med förhoppningar om ett stundande handelsavtal så tror jag konjunkturen kommer förbättras. Då är defensiva bolag mindre intressanta; jag tror exempelvis att fastighetssektorn kommer få det svårare framöver.

Ser du några allmänna trender just nu?

Den allmänna trenden är att fortsätta vara positiv till aktier, i synnerhet aktier med hög direktavkastning. Sedan tycker jag att spararna letar efter bolag som rider på megatrender; där det kommer finnas en efterfrågan oavsett konjunktur.

En bonusfråga – det är ju trots allt snart jul – står Stockholmsbörsens breda index högre eller lägre om ett år?

Högre! (förutsatt att vi får en ordnad Brexit och framgång i handelssamtalen mellan USA och Kina…)


Hört på handlargolvet tar därmed julledigt och återkommer den 8 januari 2020.

 

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan