Hallå, Fredrik Warg, chef för Aktiv Handel och Rådgivande Förvaltning på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

För dagen är det köpsidan som gäller! Det var dock lite mer avvaktande tidigare i veckan, då vi dels fick in svagare industridata, och dels så meddelade Vita Huset att ett handelsavtal med Kina gott kan vänta till efter valet 2020.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Ser man till megatrender så tycker jag Ericsson ser väldigt intressant ut. Kortsiktigt har aktien en fördel, då amerikanska myndigheter meddelat att de kommer gynna kinesiska Huaweis konkurrenter. Sedan är ju 5G framtidens infrastruktur, enligt prognoser kommer datamängden öka med 210% fram till 2025. 5G-nätet kommer vara avgörande både för företag och konsumenter.

Sedan är medicinteknikbolaget Elekta intressant. Aktien tappade en del i samband med en vinstvarning tidigare i höstas, men jag tycker ändå aktien är köpvärd. Bolaget visar stark tillväxt och det finns dessutom möjlighet till förvärv eller uppköp.

... och vilka aktier är ute i kylan?

Det är fortsatt bankbranschen som seglar i motvind. Det är fortsatt oro för konsekvenser av penningtvättanklagelser och dessutom har branschen en hel del utmaningar i form av nya lagkrav och ökad konkurrens. Sedan är bolag med låg aktieutdelning eller risk för minskad aktieutdelning tämligen ointressanta. Spararna är ute efter hög direktavkastning.

Ser du några allmänna trender just nu?

Just nu väntar alla på framsteg angående handelskonflikten, nyhetsflödet är oerhört viktigt för hur investerarna agerar. Hur det går med handelssamtalen är helt avgörande för börsen, kortsiktigt sett. Men jag är positiv och tycker det är intressant att gå in på de här nivåerna; det finns en uppsida även om man måste vara medveten om att läget kan ändras snabbt. 

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan