Hur har rapportsäsongen sett ut bland dina bolag?

- Det har varit en tuff rapportsäsong  för en del bolag i portföljen, både Mekonomen och Oriflame vinstvarnade samma dag. Byggmax rapport var helt okej men de ställde in utdelningen. Men det har också vart flera positiva överraskningar. Astra har, tack vare deras styrka inom cancermedicin, gått väldigt bra. Även bostadsbyggaren JM hade, trots att det skrivits mycket om att byggbolagen går dåligt, en bra rapport. Så det gäller verkligen inte alla byggbolag.

Hur ser utdelningsnivåerna ut i Sverige år?

- I ett internationellt perspektiv har Sverige höga utdelningsnivåer och så har det även varit historiskt. I USA är det till exempel mer vanligt att bolagen köper tillbaka aktier när det har gått väldigt bra. Det har diskuterats om fler bolag kanske borde ha sänkt sin utdelning eftersom framtiden ser lite osäkrare ut, men i år så håller de flesta svenska bolagen utdelningarna konstanta.

För vem passar fonden?

- Genom att placera i en fond istället för direkt i aktier får man som sparare hjälp med att hitta bra bolag. Förutom att bara titta på utdelningsnivåerna letar jag efter bolag som har en stark affärsmodell, bra ledning, starka kassaflöden och låg andel bundet kapital. Sweden High Dividend passar den som vill ha en något tryggare och mindre konjunkturkänslig placering, men som ändå vill placera i svenska aktier. Det betyder att jag förväntar mig att fonden kommer att gå lite sämre än en bred Sverigefond när börsen går starkt, men också hålla emot bättre när konjunkturen viker. Utdelningarna kan på sikt ge sparandet en långsiktig stabilitet och eftersom de återinvesteras i fonden får spararna också en ränta-på-ränta-effekt vilket kan ge en god avkastning över tid. Det är en strategi som framförallt brukar löna sig under perioder av låg tillväxt och låga räntor. 

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan