Vad är Basfonderna för typ av fonder?
-Jag brukar tänka på dem som färdigförpackade investeringsportföljer som ger ett brett ägande i olika delar av världen samt räntor och krediter och några intressanta globala investeringsteman. Ägandet i Basfonderna utgörs av Roburs aktie- och räntefonder så det finns många dedikerade förvaltare som bidrar i förvaltningen.

Vem passar fonderna?
-Vi brukar tänka att det är för de bekväma kunderna. Eller kanske mer de som har nog med jobb, dagishämtningar och annat tidspussel och vill vara trygga i att deras sparande har daglig tillsyn av oss på Robur som försöker välja de bästa aktierna och obligationerna, rebalansera när någon tillgång växt för mycket och aktivt jobba med att öka eller minska risken utifrån hur det går på marknaderna.

Fonderna har ett jämförelseindex med en viss andel aktier, men kan som du nämnde både ha mer eller mindre än det beroende på hur möjligheterna och riskerna på marknaden bedöms. Hur är fonderna positionerade just nu?
-Basfonderna har nu 10 % mer aktier än i jämförelseindex. Vi har nyligen ökat på innehaven i Europa som är billigt och kanske kan få en nystart med ny ECB-chef och EU-kommissionär. Fonderna har även ökat innehaven i Tillväxtmarknadsobligationer senaste månaden.

Bas Solid

i år
-3,39%
3 år
+4,50%
5 år
+10,30%
rating
hållbarhet
-
risk
1234567
kurs
126,34
sharpe
0,27
förv.avg.
0,80%
Fonden är en blandfond som placerar i Sverige och utomlands genom att fördela tillgångarna mellan och inom a…

Bas Mix

i år
-3,94%
3 år
+9,62%
5 år
+18,40%
rating
hållbarhet
-
risk
1234567
kurs
30,76
sharpe
0,37
förv.avg.
1,00%
Fonden är en blandfond som placerar i Sverige och utomlands genom att fördela tillgångarna mellan och inom a…

Läs mer om de populäraste fonderna

Läs mer om våra Basfonder

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan