Marknadskommentar

Föregående veckas optimism avseende handelssamtalen mellan USA och Kina byttes i början av veckan ut mot pessimism och har generellt sett påverkat världens börser i negativ riktning under de senaste dagarna. Detta har till stor del att göra med nyheterna kring Kinas kritiska inställning efter att Donald Trump inte velat dra tillbaka tillräckligt mycket av de införda tullarna och signaler om att avtalet lär dröja till efter årsskiftet. Den amerikanska senatens beslut att stödja protesterna i Hongkong påstås också ha dämpat stämningen bland kineserna.

På Stockholmsbörsen har samtliga sektorer, med undantag för fastighets- och hälsovårdssektorn, backat under veckan. Det fåtal bolag som stigit under veckan på OMXS30 är bland annat Kinnevik, Swedish Match och Tele2, som är upp 1,8%; 1,1% respektive 1,2% relativt föregående fredags stängningskurs. Även AstraZeneca, som har fått ett tilläggsgodkännande av FDA för behandling av vuxna patienter med Calquence mot leukemi, är upp 2,3% för veckan. I motsatt ände hittar vi bolag som Volvo, Sandvik och Electrolux som har backat med 3,4%; 4,3% respektive 5,6% under veckan. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv presenterade nya finansiella mål i samband med veckans kapitalmarknadsdag. Bolaget förväntar sig en förbättring av justerad rörelsemarginal 2020, jämfört med 2019, och en organisk tillväxt på 3-4 procentenheter mer per år än tillväxten inom den globala fordonsproduktionen. Aktien har trots detta backat ungefär 4% under veckan.

Avslutningsvis har även indextunga banksektorn haft en relativt motig vecka, framför allt efter uppgifter i SVT-programmet Uppdrag Granskning, om att Swedbank kan ha tillåtit transaktioner som kan utgöra ett brott mot amerikanska sanktioner mot Ryssland. Därtill sänkte Nordea rekommendationerna för samtliga av sina konkurrenter. Med undantag för SEB, som är marginellt upp efter förra veckans fall på 14%, har samtliga storbanker noterat nedgångar under veckan. Mer specifikt har Handelsbanken, Nordea och Swedbank backat med 1,9%; 1,6% respektive 3,9%. 

Veckans bolag

Investor - Fortfarande argument att köpa

  • Sveriges största investmentbolag med långsiktigt fokus
  • Undervärderad portfölj med onoterade kvalitetsbolag
  • Ett stabilt val bland investmentbolagen

Kambi Group - Stigande tillväxt i amerikanskt sports betting

  • Marknadsledare inom sportspelstjänster
  • Stora möjligheter i USA
  • Hävstång ger kraftig vinsttillväxt

Recipharm - Tänk stort!

  • Ledande bolag på växande marknad
  • Förvärvsstrategi på fragmenterad marknad
  • Attraktiv värdering, både absolut och relativt


Fler aktuella analyser:

NENT Group - Vad innebär det samägda satellitbolaget med Telenors Canal Digital?

Kinnevik - Uppdatering efter utdelning av Millicom

Clas Ohlson - Julklappssäcken fylls

Elekta - Vinstvarning efter valutamotvind och försenade installationer

SEB - Ansenlig risk att Swedbanks scenario återupprepas i SEB

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan