Marknadskommentar

Under veckan har börshumöret framför allt präglats av nyheten om att Kina och USA överväger att slopa en del tullar för att nå det partiella handelsavtal som förhandlas. Enligt Reuters kan det dock dröja till december innan länderna skriver under den första delen av handelsavtalet. En del positiv makrostatistik, som exempelvis att amerikanska ISM för tjänstesektorn överraskande steg till 54,7 i oktober och att den tyska industrins orderingång kom in bättre än väntat i september, har även bidragit till börshumöret. I Sverige föll dock tjänste-PMI tillbaka till 49,5 i oktober, drivet av sämre sysselsättning, vilket dock är en mildare nedgång jämfört med september månads utfall.

Optimismen från handelssamtalen mellan USA och Kina spred sig till Stockholmsbörsen som i måndags nådde ytterligare en rekordnivå, framför allt drivet av fordon- och industribolagen. Autoliv har gått starkast fram bland storbolagen under veckan och är upp nästan 10% sedan föregående fredags stängningskurs. Tätt efter på storbolagslistan hittas SSAB, som har stigit med 9,6% under veckan. Även andra konjunkturtungviktare som Hexagon, Boliden och Alfa Laval har haft medvind sedan i måndags och är upp med 5,7%; 4,8% respektive 6,2%. På motsatt ände hittas relativt defensiva bolag som AstraZeneca, H&M, Assa Abloy och Essity som i stället backat under veckan med 4,4%; 3%; 1,7% respektive 0,7%.

Veckan har även fortsatt kännetecknats av kvartalsrapporter. Securitas är exempelvis upp 5,8%, efter att ha redovisat ett resultat som var något bättre än vad analytikerna hade förväntat. Skanska har stigit med ungefär lika mycket, efter en delårsrapport som kom in starkare än väntat men även efter att flera analyshus höjt riktkursen för aktien. Utanför storbolagslistan rapporterade även investmentbolagen Ratos och Latour, där den första har stigit med nästan 30% under veckan, efter att ha redovisat en resultatförbättring och besparingseffekter i portföljbolagen. Den senare har stigit med enbart 3% efter att ha redovisat ett ökat substansvärde men noterat en sjunkande efterfrågan och mer försiktiga kunder inom sitt segment. Spelutvecklaren Starbreeze redovisade däremot fortsatt förlust och en försäljningsminskning under det tredje kvartalet och har under veckan backat med ungefär 4%. Nedåt har det även gått för Bravida, vars aktie har sjunkit med mer än 10% efter att ha redovisat rörelseresultat och omsättning under förväntan.

Veckans bolag

Skanska - Väl positionerat även vid en potentiell nedgång

  • Ett av världens största bygg- och fastighetsutvecklingsföretag
  • Undervärderad amerikansk verksamhet
  • Fokus på marginal betalar sig


Recipharm - Q3: Tillbaka till tillväxt

  • Ledande bolag på växande marknad
  • Förvärvsstrategi på fragmenterad marknad
  • Attraktiv värdering, både absolut och relativt


Loomis - Dags för paus

  • Globalt marknadsledande kontanthanteringsbolag
  • Solid tillväxt på plats
  • Väldigt attraktiv värdering


Fler aktuella analyser:

Hufvudstaden - Q3: Marknadshyror fortsätter upp

Pandora - Ribban är satt för Q4

Kindred - Stark Q3-rapport bekräftar att svagheten var tillfällig

Bakkafrost - Ett exceptionellt bolag

Danske Bank - Sänkta estimat efter nya målKommande rapporter

Vi närmar oss slutet av rapportperioden men än återstår ett flertal bolag. Nästa vecka rapporterar exempelvis Storytel, Oscar Properties och Embracer. 

Alla rapporter återfinner du här: Rapportkalender

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan