Det har gått sju veckor sedan vi drog upp aktievikten. Detta gjordes i ett läge då konjunkturindikatorerna försvagades samtidigt som handelsdispyten eskalerade. 

- Argumenten för att öka aktievikten hittade vi alltså inte i en direkt ljus framtid utan däremot en inte fullt så mörk sådan som marknaden prissatte. Lägg därtill den låga räntan och grunden för att övervikta aktier blev tydlig, säger  Mattias Isakson, aktiestrateg.

Ett globalt index i svenska kronor står nu ungefär 5 procent högre och Sverige har klättrat cirka 7 procent.

Många makroindikatorer, inte minst för industrin, har sedan dess fortsatt att försvagas. Förväntningarna på den globala ekonomin likväl som vinstförväntningarna har följt med nedåt. Rädslan för en global recession är på den högsta nivån sedan finanskrisen och den största risken anses i dag vara handelsdispyten mellan USA och Kina. 

- Vi står däremot fast vid att det inte blir någon recession, men däremot väntar en period med lägre tillväxt. Tillsammans med fortsatt låga räntor ser vi detta som en relativt gynnsam miljö för aktier.

Rapportsäsongen står för dörren och rädslan för vad bolagen ska säga är påtaglig. Det har kommit ett antal vinstvarningar som ökar osäkerheten och vinstförväntningarna har kommit ned och kan säkerligen fortsätta göra det, inte minst för nästa år. 

- Med dagens värdering anser vi dock att aktiemarknaden till stor del har tagit höjd för nedreviderade estimat. 

Det är svårt att avgöra hur stora nedjusteringar marknaden skulle klara men det finns andra saker att hänga upp optimismen på. Kombinationen av vaksamma centralbanker och amerikanska makrosiffror som för stunden kommer in bättre än väntat är kortsiktiga stöd till övervikten i aktier. Addera därtill de nya handelssamtal, på ministernivå, som skall ske mellan USA och Kina om den dryg vecka som en potentiell trigger.

- Vi behåller vår lilla övervikt i aktier och finansierar detta genom att undervikta räntor. Vi behåller den långa durationen. Krediter står kvar i neutralt läge och vi föredrar Investment Grade, säger Mattias Isakson. 

Läs mer om vad Swedbank Strategi & Allokering anser om aktier, räntor och krediter i nya Investeringsstrategin med placeringsförslag.
Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier och fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan