Det är stökigt på börsen. Swedbanks bedömning är att vi rör oss mot en period av lägre tillväxt snarare än en recession, men det kan ändå vara intressant att veta att Swedbank Robur erbjuder fonder av mer defensiv sort.  

Om du surfar in på Fonddelen av Aktiellt, och på sidan Inspiration klickar på fliken ”bolag med hög direktavkastning”, kommer du till där dessa fonder är samlade. Som framgår av namnet rör det sig om fonder som fokuserar på bolag som förväntas lämna hög direktavkastning. Alltså hög aktieutdelning i förhållande till aktiekurs. 

Om den höga aktieutdelningen beror på att företaget har stabil lönsamhet och goda kassaflöden brukar aktiekursen för bolaget ifråga vara mer stabil än börsen i genomsnitt. Utdelningarna ger också visst skydd mot nedgångar när börsen stökar. 

Fonderna återinvesterar utdelningarna, vilket innebär att det med tiden uppstår en snöbollseffekt, då du som sparare får ränta-på-ränta.

Om du vill placera i bolag som kan ge god avkastning oberoende av konjunktur, gillar att utdelningarna återinvesteras, och vill ha hjälp att bygga en bra portfölj bestående av sådana placeringar, då är dessa fonder ett utmärkt val.

I dagsläget rör det sig om två stycken fonder. Sweden High Dividend, som investerar främst i svenska bolag som väntas ge hög direktavkastning, och Global High Dividend som investerar i samma typ av bolag men internationellt. 

I år har Sweden High Dividend stigit med 17,5 procent medan Global High Dividend gått upp hela 29,8 procent. 

Swedbank Robur Global High Div

1 mån
+0,20%
3 mån
+5,24%
i år
-4,88%
1 år
+5,99%
3 år
+32,69%
5 år
+50,05%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
559,13
sharpe
0,82
förv.avg.
1,02%
Fonden placerar i aktier i ett koncentrerat urval av stora och små bolag över hela världen som kan förväntas lämna en hög direktavkastning, vilket betyder att utdelningens storlek i förhållande till kursen på aktien är…

Swedbank Robur Sweden High Div

1 mån
+3,56%
3 mån
+17,51%
i år
-18,56%
1 år
-8,64%
3 år
-4,71%
5 år
+11,90%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
147,28
sharpe
0,04
förv.avg.
1,25%
Sweden High Dividend är en specialfond, vilket innebär att fonden har friare placeringsregler än traditionella värdepappersfonder. Fonden placerar i aktier i ett koncentrerat urval av stora och små svenska bolag som ka…

Vill du veta mer? 

Kom till fondsidan för bolag med hög direktavkastning genom att klicka här 


Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan