Marknadskommentar

Till skillnad från föregående vecka har nuvarande inte bjudit på lika tung makrostatistik, dock har det ändå funnits en del av intresse. Den svenska inflationen, mätt med KPIF, ökade med 1,3% under september månad, vilket var mer än vad marknaden hade förväntat sig men helt i linje med Riksbankens prognos. Inflationsutfallet, som är det sista inför oktober månads penningpolitiska möte, bidrar till att Riksbanken åtminstone i närtid förväntas behålla räntehöjningen i slutet av året. En del blandade nyheter angående handelskriget mellan USA och Kina har även präglat veckans nyhetsflöde. Generellt sett har det tolkats positivt av marknaden och en del pekar på att ett interimsavtal nu kan bli möjligt, men inget är i dagsläget säkert.

Bland storbolagen är det generellt sett råvarubolagen som tagit täten i veckan, där Boliden, SSAB och SCA stigit med ungefär 11%, 10% respektive 6%. Telia i Norge har valt Ericsson som leverantör av 5G-nät, vilket innebär att operatören bryter kontakterna med Huawei. Den svenska telekomjätten har stigit över 8% under veckan. Utanför storbolagsindexet rapporterade SAS under måndagen att antalet passagerare och enhetsintäkter ökat under september månad. Flygbolagets aktie är upp nästan 14% för veckan. Ljudboksbolaget Storytel, upp ungefär 13% för veckan, överträffade sina prognoser för både intäkter och abonnenter årets tredje kvartal och kunde även för första gången redovisa ett kvartal där antalet genomsnittliga betalande kunder översteg en miljon. Även fast veckan generellt sett har bjudit på uppgångar har det varit relativt lugnt både på makrofronten och bland bolagen. Under nästa vecka blir det troligtvis betydligt mer fart med rapporter från bland annat Tele2, Ericsson, Telia, Volvo, Assa Abloy och Getinge.Veckans bolag

ABB - Industriell svaghet och mix slår mot Q3

  • Globalt ledande inom automation och elkraft
  • Exponerad mot strukturell tillväxt
  • Flera år av vinsttillväxt väntar


Storytel - Unik tillväxtstory

  • Marknadsledare i Norden
  • Expansion på nya marknader
  • Stark tillväxt


Skanska - Efterfrågan förblir stark

  • Förväntningarna på byggverksamheten är för låga
  • Förväntar oss en återhämtning under resten av 2019
  • Värderingen är attraktiv


Fler aktuella analyser:

Husqvarna - Rimliga Q3-förväntningar

Volvo - Avmattning redan inprisad

Autoliv - Sekventiell förbättring under H2

Mekonomen - Stabilt kvartal förväntas

Dustin Group - Inga överraskningar i Q4-rapporten


Kommande rapporter

Nästa vecka drar rapportsäsongen igång på allvar med rapporter från tungviktare som Ericsson, Telia och Sandvik.

Alla rapporter återfinner du här: Rapportkalender

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan