Marknadskommentar

Inköpschefsindex (Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare som baseras på information från inköpschefer på företag inom diverse sektorer. PMI-siffrorna publiceras månatligen och just denna vecka har marknadens fokus onekligen legat på september månads utfall. I tisdags kom veckans första kalldusch då amerikanskt industri-PMI blev svagare än väntat och föll djupare under 50-strecket, vilket innebär en nedgång . Även euroområdets, och Sveriges, utfall för samma siffra blev en besvikelse. Konjunkturoron tilltog ytterligare under torsdagen då marknaden fick ta del av tjänstesektorns PMI-siffror, både europeiska och amerikanska, som likaså var en besvikelse. Det bör dock nämnas att enskilda månadsutfall ska tolkas med försiktighet. 

Reaktionerna på världens börser har varit negativa på ovanstående siffror och bland Stockholmsbörsens storbolag är det i princip inget bolag som ser ut att stänga veckan på plus. I skrivande stund, fredag klockan 14:00, kan kursrörelserna för veckan summeras till en nedgång med 3,7% för OMXS30 och 3,2% för det bredare OMXSPI. 

Utöver PMI-siffror har det även dykt upp lite mer bolagsspecifika nyheter. H&M smygstartade rapportperioden för tredje kvartalet i torsdags och levererade ett resultat som var lite bättre än förväntat. Modejätten redovisade ett rörelseresultat på 5 011 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 8%. Aktien steg nästan 4% på rapporten men är dock nere ungefär 2% för veckan. Fordonsleverantören Bulten, ned nästan 6% för veckan, vinstvarnade under måndagen med hänvisning till minskande efterfrågan och omstruktureringskostnader. Av en delvis liknande anledning sänkte Kepler Cheuvreux riktkursen på Volvo från 170 till 150 kronor då de menar att senaste tidens svagare makrosiffror indikerar på en nedgång i lastbilmarknaden för 2020. 


Veckans bolag

Hennes & Mauritz - Försäljningsmomentum förblir nyckeln

  • Q3-resultat något bättre än förväntat
  • Minskat varulager och starkt försäljningsmomentum positivt
  • Höjd riktkurs till 190 SEK (185)

Volvo - Blandade siffror väntas

  • Global marknadsledare
  • Fortsatt extrautdelningsmöjligheter
  • Sänkt riktkurs till 150 SEK (170) men Köp upprepas

Sandvik - Inför Q3; ytterligare marginalpress inom SMS

  • Gynnsam exponering - Den vertikala integrationen ger fullt utslag medan gruvcykeln fortsätter på god nivå
  • Stark utveckling för gruvutrustning
  • På 2019p P/E på 12,9x och EV/EBIT på 9,4x handlas Sandvik under sitt historiska genomsnitt.Fler aktuella analyser:

Ericsson - Inför Q3

Trelleborg - Vad är uppsidan och nedsidan på 12-18 månader?

Dometic - Svagt Q3 förväntas

Boliden - Underliggande mix visar styrka

Loomis - Strategin bär frukt


Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan