Så många har haft så fel…
Många har sedan länge dömt ut konjunkturen. Likaså aktieuppgången. För att inte prata om de låga räntorna, de skulle ju gått upp för länge, länge sedan. Vi har sedan länge tonat ner vikten av att göra historiska jämförelser i avsikt att förutspå framtiden. Det har varit riskabelt att säga ”det är annorlunda den här gången”. Det fick många erfara i samband med finanskrisen, då det allt som oftast hette att ”konjunkturcykeln är död”. Det var den inte och det är den inte nu heller. MEN, den här gången är räntorna annorlunda.


…och nu ser det mesta mörkt ut…
De flesta konjunkturindikatorer pekar mot lägre tillväxt. De geopolitiska spänningarna är många. Räntan är rekordlåg och bolagen gör rekordvinster. Den amerikanska aktiemarknaden har gått upp i mer än tio år och index är endast några procent från rekordnoteringar.

Investerare har en mycket komplicerad värld att navigera i. Handelsdispyten kastar runt aktiemarknaden som en liten boll, inte sällan upp och ner flera gånger per vecka. Inom två månader kan Storbritannien krascha ut ur EU utan avtal. Någon vecka dessförinnan drar rapportsäsongen i gång. Några sura vinstvarningar kan mycket väl tjuvstarta rapporterandet. Marknadernas förväntningar på ytterligare stimulanser från centralbankerna är dessutom höga.

…dags att gömma sig, eller?
Att köpa aktier i denna minst sagt osäkra miljö och långa börsuppgång låter ju näst intill korkat. Eller? Avslutningen på året, och för den delen på en börscykel, brukar vara en bra period för aktier och att gå emot nervösa marknader har betalat sig så många gånger förr. Men, just det, historiska mönster som indikator för framtiden har vi förkastat.

MEN, vi menar att ekonomin sannolikt inte går mot en ny konjunkturkollaps, utan snarare en ”soft landning” vilket talar för låga räntor under en avsevärd tid framöver.

Vem är beredd att ta risk om det inte finns potential? Ingen. Skulle vi få en stabilisering i makro samtidigt som handelssamtalen åter igen blir konstruktiva, då säger uttrycket TINA – ”there is no alternativ”, dock att aktier är relativt lågt värderade givet risken och inte minst ränteläget. Vi har en spännande höst framför oss.


Till Investeringsstrategin med affärsförslag


Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier och fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan