Marknadskommentar

Efter en stark start på börsveckan med uppgångar på bred front har humöret fallit tillbaka något och fredagens handel pekar nedåt. Den starka starten kom efter förhoppningar om framsteg i utvecklingen av en behandling mot coronaviruset. Alla bolag inom OMXS30 steg, förutom Getinge, och starkast utveckling visade H&M som steg nästan 4 procent. Även börserna i Frankfurt, Paris och London lyfte med mellan 1,6 till 2,3 procent.

Stockholmsbörsen vände ned på tisdagen efter att ha varit upp stora delar av dagen. SAS rapporterade ett resultat för det tredje kvartalet som var tyngt av covid-19, men trots en rejäl förlust i kvartalet var utfallet bättre än förväntningarna och aktien blev en av dagens vinnare med en uppgång på drygt 10 procent.

I New York sattes nya rekordnivåer trots en oväntat svag stämningsindikator från de amerikanska hushållen. Förändringar i Dow Jones storbolagsindex, med effekt den sista augusti, bidrog till att molntjänstföretaget Salesforce avancerade med 4 procent. Även bioteknikbolaget Amgen och industrikonglomeratet Honeywell inkluderas och båda aktierna avancerade kursmässigt. Exxon, Pfizer och Raytheon får lämna indexet och alla tre aktierna föll på beskedet.

Stockholmsbörsen stängde upp på onsdagen där huvudnyheten var ett uppköpsbud på HiQ från Triton. Aktien steg med 25,9 procent och budet drog med sig flera bolag inom sektorn, däribland KnowIT som steg nästan 17 procent. Även Odd Molly rusade efter en ny fastighetsaffär och aktien steg med hela 95 procent.  Elekta rapporterade och slog förväntningarna avseende både intäkter och resultat, vilket resulterade i ett kurslyft med drygt 11 procent.

På USA-börserna fortsatte uppgången på onsdagen och nya rekordnivåer nåddes när flera teknikföretag fortsatte kursrusningen uppåt. Nasdaqs index steg med 1,7 procent. Facebook klättrade 8,2 procent och streamingtjänsten Netflix steg med 12 procent. Salesforce höjde vinstprognosen i kvartalsrapporten och klättrade med ytterligare 26 procent efter tisdagens indexrelaterade uppgång.

Gårdagens handel visade på små indexförändringar och OMXS30 stängde slutligen på minus 0,2 procent. Bäst gick det för Autoliv som steg med drygt 2 procent. Autoliv-avknoppningen Veoneer meddelade ett samarbete med Qualcomm om skalbara lösningar för avancerat förarstöd, vilket fick satte rejäl fart på aktien som steg drygt 18 procent.

Från centralbankskonferensen i Jackson Hole kom amerikanska Fed med beskedet att ett nytt inflationsmål införs. Läs mer om beskedet här. På fredagsmorgonen kom beskedet att Japans premiärminister Abe avgår, vilket sänkte humöret på den japanska marknaden. Även i Stockholm ser veckan ut att sluta i moll och OMXS30-index är för närvarande ned med drygt 1 procent.


Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-08-28 kl 14:00


Veckans bolag

Svenska Handelsbanken - Få kvalitet till rabatt

  • Bankaktierna släpar efter i börsuppgången
  • Kvalitetsaktie till lågpris
  • Överdriven oro för kreditförluster

Hufvudstaden - Sekventiell förbättring i korten

  • Starkaste balansräkningen bland de nordiska bolagen i sektorn
  • Sekventiell förbättring väntar
  • Fastigheter i topplägen

Essity - Gynnas under andra halvåret av lägre massapriser

  • Globalt hygien- och hälsobolag
  • Stabil efterfrågan med goda tillväxtutsikter
  • Lägre råvarukostnader bidrar till vinsttillväxt

Fler aktuella analyser:

Salmar - Stark biologisk utveckling

UPM - Stora finansiella fördelar från affär

FM Mattsson - Q2 bekräftar trenden

Genova - Utvecklar stark tillväxt

Mekonomen - Starkt Q2 triggar prognoshöjningar

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan