Hallå, Fredrik Warg, chef för Aktiv Handel och Rådgivande Förvaltning på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Kunderna är fortsatt på köpsidan! Efter den senaste tidens nya ”all time highs” och starka bolagsrapporter ser vi ett fortsatt stort köpintresse. En tydlig trend är att kapital omallokeras från räntor till aktier.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Jag skulle säga att verkstad och fastigheter är sektorerna som är hetast just nu. Verkstad för att vi ser en starkare konjunktur framöver och fortsatt låga räntor. Där är Volvo ett klockrent exempel. När det gäller fastighetssektorn så rider den fortfarande på förra årets starka momentum. Det görs en hel del affärer bolagen emellan samt förändringar i portföljerna, så där finns definitivt mer att hämta. 

Sedan är det ett bolag som sticker ut just nu, om man ser till flödena från kund, och det är Ericsson. Aktien har stigit kraftigt de senaste dagarna, bland annat på nyheten om att två amerikanska konkurrenter kommer gå samman. Ericsson har vi köprekommendation på och vi har dessutom nyligen tagit med aktien i Fokusportföljen

... och vilka aktier är ute i kylan?

Det är fortfarande spelbolagen som är ute i kylan. I viss mån även bankerna, även om storbankerna levererade bra rapporter. Det som oroar är att det är oklart med eventuella böter i samband med penningtvättanklagelserna, men när det väl vänder tror jag samtidigt det finns potential i sektorn. Där kan vi faktiskt lyfta fram Nordea, som nu har en ny ledning, ny strategi och fokus på kostnader. Historien har varit lite besk men vi ser en betydande potential. 

Ser du några allmänna trender just nu?

Trenden är nu stilla och avvaktande men ändå en tydlig överflyttning från räntor till aktier. Sedan avvaktar alla också hur utvecklingen blir med coronavirusets spridning. 

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan