Marknadskommentar

Veckan präglades inledningsvis av osäkerhet efter helgens nyhet om att USA låg bakom en raketattack i Bagdad som bland annat dödade Qassem Soleimani, en iransk toppgeneral. Detta fick börserna att vända ned något, medan både olje- och guldpriset däremot gick upp. Risksentimentet stärktes dock något efter ett dämpat tonläge mellan USA och Iran. I övrigt, då ny månad betyder färska inköpschefsindex, visade sig december månad vara något av en besvikelse för USA, där industri-PMI noterade den lägsta nivån sedan 2009, liksom för Kina, vars tjänste-PMI försvagades jämfört med november månad. Det kom dock även lite positiva konjunktursignaler från både Europa och USA, då inköpschefsindex för tjänstesektorn kom in något bättre än väntat. Onsdagens publicering av protokollet från Riksbankens möte i december bjöd däremot inte på några överraskningar. Stefan Ingves poängterade att han inte ser någon brådska i att höja reporäntan.

På den svenska bolagsfronten har framför allt Swedish Match utmärkt sig bland storbolagen under veckan. Tobaksbolaget har gynnats under den senaste tiden av att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, i slutet av föregående vecka meddelade att man i dagsläget inte kommer att förbjuda smaksatta cigarrer. Aktien har stigit med ungefär 4% under veckan. På de mindre listorna har MTG:s aktie utmärkt sig, då den är upp 3,4% för veckan. Anledningen är relaterad till att e-sportportföljbolaget ESL och Dreamhack ingått ett treårigt samarbetsavtal med Blizzard Entertainment. ESL och Dreamhack kommer skapa nya ESL Pro Tour-format för spelen Starcraft II och Warcraft III: Reforged.

Flygbolaget SAS steg med mer än 11% under torsdagen, och är upp ungefär 4% för veckan, med stöd av bolagets månatliga trafikrapport, men även sedan det dämpade tonläget mellan USA och Iran fått priset på råolja att sjunka. Inom bettingsektorn har Betssons aktie återhämtat sig väl, upp 4,6% för veckan, efter att bolaget aviserat att spelsajten Betsafe stängs i Danmark inför en kommande skattehöjning. Sektorkollegan Leo Vegas har i sin tur valt att stänga ned det problemtyngda Royal Panda på den brittiska marknaden och menar att de i stället ska satsa på de kvarvarande varumärkena. Aktien är upp 1,4% för veckan.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-01-10 kl 14:30

Veckans bolag

Storytel - Abonnenter och streamingintäkter något bättre än förväntningarna

  • Marknadsledare i Norden
  • Expansion på nya marknader
  • Stark tillväxt

Husqvarna - Sänkta marginaler inför Q4-rapport

  • Ledande position
  • Temporära bakslag
  • Låg värdering

NENT Group - Samägt bolag ändrar spelplanen

  • Ledande leverantör
  • Strategisk affär skapar bra möjligheter
  • Synergier ger en attraktiv profil


Fler aktuella analyser:

Nokia - 63 5G-kontrakt hittills

Dustin Group - Marginalpress som förväntat

Wärtsilä - Utsikter förbättras 2020

MTG - Agerar på den blomstrande eSports-marknaden

Nobina - Smidig kontraktsmigrering

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan