Marknadskommentar

Stämningsläget på marknaden kan under veckan sammanfattas med försiktigt positivt. I onsdags slöts den första fasen av handelsavtalet mellan USA och Kina. Enligt avtalet ska Kinas import från USA öka på två år från ungefär 130 till 330 miljarder USD. Detta kan bland annat ge draghjälp till USA:s redan hårt pressade jordbrukssektor, en sektor som har tillhört förlorarna på handelskriget. En del frågetecken kvarstår fortfarande i och med att merparten av USA:s tullar på kinesiska varor kvarstår.

Utöver det relativt goda humöret efter det slutna avtalet har både amerikansk och kinesisk makrostatistik gett fortsatt stöd åt riskhumöret. Bland annat visade den amerikanska detaljhandeln och näringslivets stämningsläge i Philadelphia-regionen positiva tecken, och från Kina visade bland annat industriproduktion och detaljhandel sig från den ljusa sidan.  Statistiska centralbyrån publicerade i onsdags svensk inflation för december månad som visade sig vara oförändrad. Utfallet var marginellt svagare än Riksbanken hade förväntat sig, men utfallet väntas inte påverka deras bedömning i närtid. Fortsatt i Sverige reviderade Finansdepartementet ned utsikterna marginellt för den svenska ekonomin. Tillväxten väntas nu blir knappt 1,0% i år och 1,4% nästa år.

Bland de svenska storbolagen har Alfa Laval gått starkast fram under veckan. Aktien är upp runt 6% efter att ha meddelat en order till Kina värd 125 miljoner SEK på värmeväxlare till en petrokemisk anläggning. Utanför storbolagen har även bostadsutvecklaren Serneke utmärkt sig under veckan, då de under onsdagen meddelade att 80% av projektet Karlatornet i Göteborg kommer att säljas till Oaktree Capital. Affären, som värderas till ungefär 6 miljarder SEK, har bidragit stort till att aktien stigit med mer än 20% under veckan. Bettingbolagen har å andra sidan haft en relativt tuff vecka efter att spelbolaget Kindred, vars aktie är ned 15% för veckan, under måndagskvällen gick ut med en vinstvarning. Nyheten drog med sig nästan samtliga bettingbolag och sektorn som helhet är ned ungefär 2%.

På den amerikanska bolagsfronten har storbankerna legat i fokus, då de är först ut med att leverera kvartalsrapporter. Morgan Stanley är upp runt 8% för veckan efter att bankens justerade resultat och intäkter överträffade analytikernas förväntningar. Citigroup och Goldman Sachs har också avancerat efter sina kvartalssiffror. Wells Fargo levde å andra sidan inte upp till förväntningarna och har därmed backat runt 6%. Även Bank of Americas aktie drog sig tillbaka, trots ett kvartalsresultat som toppade analytikernas förväntningar.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-01-17 kl 14:00

Veckans bolag

Nordea - Bättre position än på länge

  • Väldiversifierad och störst
  • Vinsttillväxt får hjälp av omstrukturering
  • Attraktiv värdering och hög direktavkastning

Pandora - Onlinetrafik driver återhämtning i försäljning

  • Starka trafiksiffror från Google Trends indikerar positiv start på 2020
  • Kostnadsbesparingar bidrar positivt redan från Q4
  • Höjd riktkurs och höjda vinstestimat

Essity - De goda tiderna fortsätter

  • Kostnadsmedvind tack vare sänkta prognoser på massapriset
  • Bolaget spås visa sektorns bästa resultattillväxt det kommande året
  • Höjd riktkurs och fortsatt köprekommendation


Fler aktuella analyser:

Stora Enso - I en utmärkt position

Lifco - Dags för paus

Storytel - Nya tillväxtmål ger stöd till fortsatt positiv syn

Kindred - Q4 svagt i huvudsak beroende på temporärt svag sportboksmarginal

Lundin Petroleum - Ökade reserver
Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan