Hallå, Fredrik Warg, chef för Aktiv Handel och Rådgivande Förvaltning på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Fortsatt på köpsidan! Dels på grund av positiva tongångar nu i samband med undertecknandet av ett fas 1-avtal mellan USA och Kina – vilket i sin tur leder till förhoppningar kring ett fas 2-avtal – samt presidentvalet som kommer i USA. Därutöver har vi ju fortsatt stöd av det låga ränteläget. Dessutom så är den allmänna uppfattningen hos de flesta globala banker att det är aktier som gäller nu; riktkurser justeras upp och förväntansbilden är hög.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Den här veckan är det tveklöst ljudboksföretaget Storytel som är hetast. Bolaget hade kapitalmarknadsdag i går och ledningen har annonserat höjda prognoser, vad gäller försäljning och antalet abonnenter. Aktien har stigit med över 50% den senaste månaden men ändå kommer nu analyshusen med allt högre riktkurser. Storytel är en spännande aktie men jag vill påpeka att i ett sådant här tillväxtbolag kommer också en högre risk. Storytel fungerar bra som en bra krydda i en balanserad portfölj. Ett annat bolag som gått mindre bra, men som borde justeras upp kortsiktigt, är Elekta, som efter tidigare vinstvarning aviserat ett antal nya ordrar nu på morgonen.

Sedan vill jag slå ett slag för de konjunkturkänsliga bolagen, som gynnas av att vi nu förhoppningsvis ser början på en lösning på konflikten mellan USA och Kina. Volvo och Stora Enso är två bra exempel där. 

... och vilka aktier är ute i kylan?

Spelbolagen är definitivt ute i kylan nu. Det är dock viktigt att skilja på bolag och aktie. Flera av spelbolagen är välskötta och har bra nyckeltal på papperet, men just nu fightas hela spelsektorn mot politiska risker och etiska diskussioner. På kort sikt skulle jag hålla mig ifrån spelsektorn som investering. 

Ser du några allmänna trender just nu?

Den allmänna trenden är först och främst det stora intresset för aktier som investering; det finns fortfarande inga andra alternativ. Bolag med hög direktavkastning är också populärt, och i samband med Storytels kursrally har jag på sistone sett ett ökat intresse kring tillväxtbolag. Det är som sagt en typ av aktie med hög potential men också med högre risk. Ett sätt att sprida riskerna är då att investera i en småbolagsfond i stället för i enskilda aktier. Där tycker jag Swedbank Robur Småbolagsfond Norden är ett bra alternativ.

 

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan