Marknadskommentar

Marknaden trotsade under inledningen av veckan rapporterna om nya rekordsiffror över antalet nya fall av covid-19 under en dag och fokuserade i stället på amerikansk sentimentsdata för tjänstesektorn och hopp om ytterligare stimulanser, vilket resulterade i att de globala börserna steg på bred front under måndagen. Dock har oron över den ekonomiska utvecklingen, efter den tilltagande smittspridningen och återinförda restriktioner i framför allt USA, där antalet smittade fortsätter att stiga kraftigt, gjort sig påmind på de finansiella marknaderna under de senaste dagarna. Omvända vinstvarningar från Electrolux, Husqvarna, Kindred och Intrum ger dock hopp inför rapporterna nästa vecka.

Utvecklingen mellan de olika marknaderna har dock varit blandad. De amerikanska och japanska börserna har stigit, medan de europeiska börserna generellt sett har backat. Samtidigt har de kinesiska börserna rusat under veckan; CSI 300, ett snittindex över Kinas 300 mest omsatta aktier, har under veckan stigit med mer än 11 %. På Stockholmsbörsen, som är marginellt upp för veckan, är det framför allt bolag inom sektorerna finans, industri och hälsovård som stigit under veckan, medan till exempel den amerikanska börsen har karakteriserats av uppgångar bland bolag inom sällanköp, telekommunikation och IT.

Bland storbolagen på Stockholmsbörsen har Electrolux stigit mest med en uppgång på nästan 8 %. Vitvaruföretaget meddelade tidigare i veckan att förlusten för det andra kvartalet blir mindre än tidigare väntat, vilket bolaget menar är relaterat till att restriktionerna i Europa gradvis har upphävts. Även Boliden och Swedbank har gått starkt fram under veckan. Utanför storbolagsindexet har det varit fokus på i synnerhet de fastighetsbolag som rapporterat för det andra kvartalet. Fabege och Wihlborgs inledde veckan med två rapporter som inte mottogs särskilt bra av marknaden.  Magnolia Bostads rapport mottogs å andra sidan mycket väl och fastighetsbolagets aktie är en av de aktier som stigit mest under veckan. Intrum stiger kraftigt på fredagen efter en omvänd vinstvarning som uppskattades av marknaden.


Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-07-10 kl 14:00


Veckans bolag

Intrum - intäkterna under andra kvartalet betydligt bättre än väntat

  • Europeisk marknadsledare inom kredithantering
  • Leder konsolidering av fragmenterad bransch
  • Snabbare återhämtning av marknaden än tidigare förväntat

Husqvarna - Andra positiva vinstvarningen för det andra kvartalet - nu positiv organisk tillväxt!

  • Gynnats av staycation
  • Ledande position och attraktiv värdering
  • Tillväxt i robotförsäljning

Electrolux - lägre förlust än väntat för det andra kvartalet

  • Global ledande tillverkare av hushållsmaskiner
  • Potentiell strukturell vinnare
  • Attraktiva multiplar och möjlig uppköpskandidat


Fler aktuella analyser:

Kindred - Sportbetting går bättre än väntat

Storytel - Solida streamingintäkter och abonnenttillväxt

Diös - Klarar sig ganska bra, trots allt

Kungsleden - Bättre underliggande resultat och positiva lyft

Bilia - Servicetjänsterna kommer troligen stötta

Betsson - Andra kvartalet kommer sannolikt bli starkt

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan