Marknadskommentar

Den rekordtunga rapportveckan inleddes starkt på måndagen med en uppgång på 1,8 procent för OMXS30-index efter rapporter från Kinnevik och Essity som mottogs positivt. Kinneviks vd vittnade om att pandemin accelererat övergången till digitala beteenden vilket gynnat bolagen i portföljen. Även Alfa Laval gick starkt efter att ha lämnat ett kontantbud på Neles. Norska DNB kom med en bättre än väntad rapport, vilket lyfte de svenska bankaktierna. Recipharm steg med 11 procent efter en omvänd vinstvarning. Läsare som tog fasta på artikeln från den 15 juni (Kurspress_fran_nyemission_skapar_intressant_ingangslage) har än så länge gjort en god affär. Aktien är för närvarande upp cirka 25 procent sedan dess. 

Den starka utvecklingen från måndagen höll inte i sig och Stockholmsbörsen backade något på tisdagen efter förnyad virusoro och spänningar mellan USA och Kina. Hexagon utvecklades starkt med en uppgång på 3,5 procent efter att på måndagskvällen ha meddelat preliminära siffror för Q2 som var högre än marknadens förväntningar. Storbankerna SEB, Nordea och Swedbank fortsatte resan uppåt inför rapporterna. Sämre gick det för Klövern vars B-aktie backade med drygt 6 procent efter att förvaltningsresultatet minskat. Åt andra hållet gick JM efter att ha sett en gradvis förbättring av efterfrågan under kvartalet. Aktien steg med knappt 2 procent.

På onsdagen fortsatte Stockholmsbörsen uppåt efter en rad rapporter som slog analytikernas förväntningar, men även efter uppgifter om framsteg i utvecklingen av covid-19-vaccin, vilket även lyfte Astra Zenecas aktie med 5,4 procent. När dagen summerades visade OMXS30-index en uppgång med 1,7 procent. Tele2 noterade en uppgång med 2,9 procent efter ett bättre än förväntat resultat och ett återinfört förslag om extrautdelning på 3,50 kr per aktie. SHB och SEB motsvarade inte riktigt förväntningarna och aktierna backade ett par procent efter svagare räntenetton än förväntat. Hotellfastighetsbolaget Pandox steg med 5 procent efter en rapport som visade på att hotellmarknaden kan återhämta sig snabbare än tidigare prognoser. Även Castellum steg med nästan 5 procent efter ett förvaltningsresultat för Q2 som var betydligt högre än marknadens förväntningar. Inwido steg med 14 procent efter ett mycket bättre resultat än väntat. Årets hemmafixartrend inkluderar uppenbarligen även fönsterbyten.

På torsdagen kom tunga verkstadsbolag med rapporter som inte nådde upp till förväntningarna, vilket sänkte humöret och OMXS30-index stängde ned med 0,8 procent. Sandvik backade med 6 procent och bolaget spår att återhämtningen blir långsam. Atlas Copcos resultat var något över analytikernas förväntan, men aktien, som gått starkt inför rapporten, föll med 2 procent. Getinge tillhörde vinnarna efter en stark rapport. Uppåt gick det även för Bilia och New Wave som båda kom med omvända vinstvarningar. Bolagens aktier steg med 4 procent respektive 18 procent. Sämre gick det för Gränges vars aktie backade med 11 procent efter en rapport som inte nådde upp till förväntningarna..

Fredagsmorgonens rapportflod satte initialt rejäl fart på Stockholmsbörsen, men OMXS30-index har i skrivande stund fallit tillbaka och visar nu på en uppgång med 0,7 procent. Ericsson överraskade rejält positivt och aktien är upp med nästan 10 procent. Andra rapportvinnare är Ratos, Swedish Match, Saab, BillerudKorsnäs, Munters och Lifco. Till förlorarna hör Wallenstam, Electrolux, NCC och Assa Abloy vars rapporter inte nådde marknadens förväntningar. Tungviktarna Telia och Volvo stiger med drygt en procent efter sina rapporter.


Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-07-17 kl 14:00


Veckans bolag

Ericsson - Starkt resultat för Q2, klart över förväntan

  • En av världens största leverantörer inom telekommunikationsutrustningssektorn
  • Gynnas av starkt 5G-momentum
  • Attraktiv värdering

Sandvik - Q2 bättre rörelseresultat men sämre orderingång och försäljning än väntat

  • Världsledande position inom verktyg för metallbearbetning
  • Bra vinstmomentum framöver
  • Omvärderingspotential efter kommande avknoppning av SMT

Hexagon - Rörelseresultatet slår marknadens förväntan med 30 procent

  • Global ledare inom digitala lösningar för mätteknik
  • Gynnas av digitaliserings- och automationstrenden
  • Vinnare på infrastruktursrelaterade stimulanser


Fler aktuella analyser:

Volvo - Första intrycket - bättre än väntat under Q2

BillerudKorsnäs - Vinsttillväxten är igång

Telia - Första intrycket av Q2-rapporten

Tele2 - Solida resultat och återinsatt utdelning

Nordea - Kostnaderna överraskade positivt

Haldex - Sparåtgärder väntas ge stöd

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan