Marknadskommentar

Börsindex har svängt upp och ned under veckan om än med positiv trend fram till dagens rekyl. Måndagen bjöd på stigande kurser och en berg- och dalbana i AstraZeneca-aktien inför offentliggörandet av studiedatat för bolagets covid-19-vaccin. Studiedatat var positivt, men aktien föll initialt tillbaka för att ändå stänga upp med knappt 2 procent under mycket hög omsättning.

Ericsson fortsatt resan uppåt med ytterligare 5 procent efter den starka Q2-rapporten som ledde till höjda riktkurser från flera analyshus. Trelleborg rapporterade och steg med knappt 3 procent, efter ett resultat som var bättre än förväntat. Billerud Korsnäs fortsatte uppgången från fredagen och steg med ytterligare 3,5 procent.

På tisdagen vände Stockholmsbörsen nedåt och backade med 0,5 procent. Bland de rapporterande bolagen överraskade SSAB och Alfa Laval positivt och steg med 3,6 respektive 5,1 procent, medan SKF och SCA hade det motigare och sjönk med 5,1 procent respektive 4,3 procent. SCA kommunicerade att bolaget tagit fram en ny avverkningsplan som visar att avverkningen successivt kan ökas de kommande 5 åren. För sektorkollegan Stora Enso gick det betydligt bättre. Det operativa rörelseresultatet var väsentligt bättre än konsensusförväntningarna och aktien steg med knappt 3 procent. Evolution Gaming backade med 9,2 procent efter att största Richard Livingstone sålt en post motsvarande 4,7 procent av kapitalet till en rabatt på 6,5 procent jämfört med måndagens stängningskurs.

Onsdagen bjöd på en mindre uppgång om 0,3 procent för OMXS30. Boliden gick starkt och steg med nästan 4 procent, efter ett resultat före skatt som var nästan 30 procent bättre än analytikernas förväntningar. Även ABB överraskade med ett rörelseresultat som var 47 procent bättre än förväntat och aktien stängde upp med drygt 3 procent. Nent Groups aktie bjöd på en volatil resa då den initialt backade kraftigt efter rapporten för att senare återhämta fallet och mer därtill. Aktien slutade upp med drygt 5 procent.

På torsdagseftermiddagen kom statistik över antalet nyanmälda arbetslösa i USA som steg mer än väntat, vilket sänkte humöret. Vid stängning var OMXS30-index upp med blygsamma 0,1 procent. Getinge tillhörde vinnarna efter en uppgång med 4 procent. Åt andra hållet gick Skanska som backade med 5,8 procent efter en rapport som genomgående var sämre än förväntat. Även Epiroc föll tillbaka efter en rapport med något svagare orderingång än förväntat och bolaget uppgav att efterfrågan kommer att fortsätta påverkas negativt av pandemin.

MTG kom med flera nyheter. Först meddelades att ESA och Dreamhack slutit ett avtal med kinesiska Huya om distribution på kinesiska för ett antal e-sport-turneringar. Därefter kom både en rapport och meddelande om att både vd Jørgen Madsen Lindemann och styrelseordförande David Chance kommer att lämna sina uppdrag. Efter att marknaden tagit till sig alla nyheter stängde aktien ned med 1 procent.

En svag utveckling i USA på torsdagen satte inledningsvis rejält tryck på aktiekurserna under den inledande handeln på fredagen, men i skrivande stund har index återhämtat en del av det initiala fallet. Bland bolagen som rapporterat finns Hexagon och Veoneer. Båda aktierna utvecklas i linje med index. Sämre går det för Electrolux Professional, vars aktie är ned nästan 10 procent efter morgonens rapport. Aktien hade dock gått starkt inför rapporten.Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-07-24 kl 14:00


Veckans bolag

ABB - Resultatet för andra kvartalet 2020 - starkt

  • Globalt ledande inom automation och elkraft
  • Kapitaldistribution till aktieägarna stöttar
  • Attraktiv risk/reward

Stora Enso - Stor exponering samt åtgärder av företaget

  • Global skogsindustrikoncern med attraktiv exponering
  • Välinvesterad och balansräkning i gott skick
  • Särredovisning av skogsverksamheten tar fram dolda värden

Getinge - Imponerande andra halvår framför oss, bra medellånga utsikter

  • Fortsatt stark underliggande efterfrågan
  • Stigande intäkter ger operativ hävstång
  • Andra halvåret kan överraska positivt


Fler aktuella analyser:

BHG Group - Väl positionerat för nästa steg

Intrum - Positionerat för att investera

Nent Group - Q2 första intrycket

Betsson - Solid tillväxt för casino, sportbetting återhämtar sig

Sandvik - Bra sätt att spela på den cykliska återhämtningen

Electrolux Professional - Tillväxtstory med extra krydda genom förvärv

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan