Småbolagsfond Europa – en väldiversifierad fond med många spännande innehav

Ulrika Enhörning, som förvaltar Swedbank Robur Småbolagsfond Europa, investerar i kvalitetsbolag över hela Europa vars börsvärde ej får överstiga 5 miljarder Euro. Ulrika premierar gärna bolag som drivs av entreprenörer och hon har en långsiktig syn på investeringar. Hon berättar här om tre av hennes många favoriter i portföljen och ger samtidigt exempel på sin långsiktighet.

Tyska Shop Apotheke har receptet på framgång?

-Det är svårt att inte älska en aktie som har mer än tredubblats på ett år. Jag talar om Shop Apotheke, som numera ett av fondens största innehav och kan sägas vara ”Tysklands Apotea”. Fonden har ägt denna aktie i många år och har under årens lopp varit med i ett antal nyemissioner. Vi har stått bolaget och ledningen nära och vi har alltid supportat och stöttat dem - trots att de hela tiden har gått med förlust. Aktiekursen har heller inte gjort någon särskilt glad, inte förrän det senaste året vill säga. Äntligen har vi fått betalt för vår långsiktighet!

Att sälja läkemedel på nätet låter inte så komplicerat. Men läkemedel är en av myndigheter reglerad bransch och vem som helst får inte sälja dem. Precis som i de flesta fall när det gäller online-handel så gäller det att vara tidigt ute och ta en stor marknadsandel. Skalfördelarna är stora. Den tyska marknaden är stor och omogen och delas av Shop Apotheke och konkurrenten Doc Martin. Doc är lite större än Shop men Shop växer sin försäljning snabbare. De ligger normalt runt 20 procent organisk tillväxt, men Corona-epidemin har dubblat den siffran. Det är främst två faktorer som driver Shops utveckling just nu: Dels har det i Tyskland hittills varit förbjudet att sälja receptbelagda läkemedel på nätet. I princip hela Shops försäljning har drivits av icke-receptbelagda läkemedel och annat man kan hitta på ett apotek. Men nästa år kommer det bli obligatoriskt för alla läkare att erbjuda elektroniska recept till patienterna. Det kommer leda till att en helt ny marknad öppnas upp för Shop. Den andra faktorn som är viktig för Shop är att de i år för första gången väntas gå break-even (på EBITDA-nivå), alltså inte längre förlora så mycket pengar. Det är när bolag är i den här fasen, när de är på väg att vända till vinst, som man normalt får den stora kursuppgången.

Svenska Intervacc är snart vaccinerade för framgång?

Fonden äger flera bolag som är inriktade mot djurhälsovård. Det minsta av dem är svenska Intervacc som köptes in till fonden i en riktad nyemission i höstas. Inte heller detta bolag går med vinst ännu, men inom ett eller två år så kommer de nog att göra det om inget oförutsett händer. Intervacc är ett djurvaccinbolag, där det stora värdet ligger i ”Strangvac”, ett hästvaccin mot kvarka. Kvarka är en allvarlig sjukdom som sätter sig i luftvägarna på hästar, ofta i kombination med hög feber. Den är mycket smittsam och är den mest diagnosticerade infektionssjukdomen hos hästar. Dödligheten är cirka 8 procent. Om någon häst i ett stall får kvarka så isoleras hela stallet direkt. För till exempel ett tävlingsstall eller en ridskola leder det ofta till mycket svåra ekonomiska konsekvenser. Inget vaccin finns idag att tillgå och ingen bra behandling. Hästägare är redan idag vana vid att vaccinera sina hästar årligen mot hästinfluensa och cirka hälften av de svenska hästarna är vaccinerade. Det finns en mycket hög sannolikhet att Strangvac kommer användas på samma sätt, i ett fastställt vaccinationsprogram.

-I våras lämnade bolaget in sin europeiska registreringsansökan för Strangvac. Ett eventuellt godkännande väntas komma under första halvan av 2021. Därefter tror jag att vi kommer se ett ganska snabbt försäljningsförlopp. Veterinärer och ledande beslutsfattare inom hästsporten är mycket måna om att så snart som möjligt få tillgång till vaccinet.

-Att göra en prognos på försäljningen för Intervacc är svårt, det är många rörliga delar. Men bara tanken på att det finns cirka 6 miljoner hästar i Europa vilket kan anses vara deras primärmarknad, och att varje häst efter 2–3 doser i grundvaccination kommer kräva minst en årlig revaccinering, gör att man kan drömma om stora, stabila kassaflöden i många år framöver. Och då har jag inte ens börjat räkna på potentialen i USA och resten av världen…

Brittiska Codemasters har knäckt koden för framgång

-Eftersom dataspelsbolag är en viktig sektor för fonden så väljer jag brittiska Codemasters som min tredje favorit.

Codemasters är specialiserade på racingspel och har titlar som Formel 1, Fast&Furious, Project Cars, Dirt och GRID. Bolaget har helt klart varit en vinnare på pandemin då en stor del av världens befolkning spenderat mycket tid på att sitta hemma och ha tråkigt – och därmed köper fler dataspel.

-Aktien har redan gått bra, så var finns då uppsidan? De köpte i slutet av förra året bolaget Slightly Mad Studios vilket kommer öka deras vinst med cirka 30 procent. De har ett samarbete med kinesiska Netease där Netease leasar Codemasters teknik för ett nytt spel de utvecklar. Codemasters får en del av vinsten från spelet från 2022. Potentialen är stor och framtida nya möjligheter likaså. Andelen digital försäljning av spelen ökar stadigt vilket ökar marginalen. Bolaget har en historia av att göra bra förvärv till rimliga värderingar, så det kan man förvänta sig addera till tillväxten även i fortsättningen. Dessutom värderas Codemasters cirka 20 procent lägre än sina jämförbara konkurrenter och har ett mycket erfaret management-team. En aktie som är lätt att gilla alltså!

-Samtliga tre aktier ovan är förknippade med risker. Det gäller ju att de klarar av att leverera på de höga förväntningar som finns på dem. Men hittills finns det i alla fall inget som motsäger det. Fördelen med alla tre är att de inte jämförelsevis skulle påverkas särskilt negativt av en eventuell andra våg i covid-19.

Swedbank Robur Småbolagsfond Europa A

1 mån
-0,41%
3 mån
+3,20%
i år
+8,73%
1 år
+43,31%
3 år
+34,49%
5 år
+102,38%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
58,77
sharpe
0,64
förv.avg.
1,25%
Småbolagsfond Europa är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i små och medelstora bolag i olika branscher i Europa. Bolag som fonden placerar i ska ha ett börsvärde som vid investeringstillfället up…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan