Hur är stämningen på börsen nu när rapportperioden dragit igång?

Marknaden fortsätter sin klättring uppåt och det råder optimism överlag. Redan inför rapportsäsongen fick vi några viktiga omvända vinstvarningar, från exempelvis Electrolux, Husqvarna, Essity och Intrum, vilket ingöt lite extra optimism. Därefter har relativt många bolag levererat rapporter som varit lite starkare än väntat. När det såg som mörkast ut justerade analytikerna ner estimaten kraftfullt, samtidigt som bolagen valde att inte ge några framåtblickande kommentarer alls med hänsyn till den massiva osäkerheten. Att vi nu ser ut att kunna lämna den fasen bakom oss för att återigen kunna blicka framåt, med lite mer optimistiska ögon, betyder mycket för stämningen på marknaden, även om osäkerheten är stor.  

I Investeringsstrategin för juli neutraliserade ni aktievikten, känns det fortfarande som rätt beslut?

Aktiemarknaden har ju som sagt fortsatt uppåt och vi anser att det finns en logik till det. Den senaste tidens makrosiffror bekräftar en starkare ekonomisk återhämtning än tidigare förväntat, vilket ger stöd till mer optimistiska bolagsledningar, vilket i sin tur skapar en bättre prognosgrund. Sammantaget bör detta minska osäkerheten hos investerare och då ser vi potential för omallokering av kapital till aktiemarknaden. Det talar för fortsatt uppgång men vi ser samtidigt en risk för en korrigering då uppgången varit både snabb och kraftfull, och det i en period då osäkerheten, inte bara kring covid-19, är hög och därav anser jag att en neutral vikt över sommaren är att rekommendera.      

Vad är de närmaste höjdpunkterna på agendan?

Nu på morgonen kom Atlas med en rapport där de lyckades försvara marginalen bättre än väntat men aktien faller ändå tillbaka lite initialt så det blir intressant att följa. Om några timmar kommer även Sandvik med rapport och i morgon väntar en rekordtung rapportdag. Samtidigt är det EU-toppmöte fredag-lördag, där det skall avhandlas viktiga bitar kring bland annat återhämtningspaketet och långtidsbudgeten. Sammantaget har det varit ett märkligt första halvår och det andra kvartalet innebär med största sannolikhet att vi lämnar den absoluta bottenpunkten bakom oss. Med det i åtanke är det viktiga nu hur resten av året utvecklas. Många indikatorer pekar på att återhämtningen kommer att bli stark, understödd av massiva stimulanser, och om så blir fallet kan sannolikt optimismen hålla i sig. Det finns fortfarande mycket kapital som vill in i marknaden och får vi inga större störningar av den nuvarande bilden kommer de låga räntorna troligtvis göra att dessa pengar letar sig in i aktiemarknaden. Som alltid finns det dock en rad saker som kan sätta käppar i hjulen och några av dessa är en bräcklig realekonomisk situation, den ansträngda relationen mellan USA och Kina, samt det osäkra politiska läget i USA.

Här hittar du Investeringsstrategin

Visste du att? 
Om du vill ha bättre koll på börsens kortsiktiga rörelser så kan du prenumerera på nyhetsbrevet Teknisk analys OMXS30

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier och fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan