Marknadskommentar

Veckan präglades inledningsvis av ett relativt positivt risksentiment, men en oro över att marknaden gått händelserna i förväg började sakta sprida sig och kulminerade slutligen i torsdagens börsras. Bakgrunden till detta var delvis en rädsla för en andra våg av covid-19 och delvis att den ekonomiska återhämtningen inte kommer att gå lika smidigt som förväntat. I USA rapporterades det bland annat om ökade fall i flertalet delstater som under den senaste tiden öppnat upp sina ekonomier. Även i Tyskland har landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten meddelat att antalet aktiva virusfall har ökat för första gången på nära två månader. Samtidigt meddelade den amerikanska centralbanken i samband med onsdagens räntebesked att arbetslösheten spås stiga till över 9% och ekonomin minska med 6,5%, vilket i sin tur spädde på marknadens oro. 

Som en konsekvens av detta föll både de europeiska och amerikanska börserna kraftigt under torsdagen. S&P 500 backade med nästan 6% och fick därmed uppleva den största nedgången sedan den historiska kraschen den 16 mars tidigare i år. På Stockholmsbörsen är det, i likhet med övriga ledande globala index, framför allt energi- och finanssektorn som tagit mest stryk under veckan medan sektorerna dagligvaror och hälsovård har gått relativt bättre. Utöver nyheter om de finansiella marknaderna meddelade Arbetsförmedlingen att antalet nyinskrivna arbetslösa fortsätter att öka i Sverige och att arbetslösheten är uppe i 8,6%. Däremot visade Svensk mäklarstatistik att bostadsrättspriserna under maj månad visserligen föll tillbaka något jämfört med föregående månad, men att priserna steg jämfört med i fjol.

På bolagsfronten meddelade Inditex, som bland annat äger klädkedjorna Zara och Massimo Dutti, att försäljningen minskat i lokala valutor med 51% i maj och hittills i juni har försäljningen backat med 34%. Bland Stockholmsbörsens bolag var H&M den stora förloraren på nyheten och har under veckan backat med över 10%. Bland veckans förlorare finns också en rad verkstadsaktier, där Volvo har backat med 9,6%, Autoliv 9%, Sandvik 11% och SKF 8,5%. Utanför storbolagsindexet har Eniro gått starkast fram med en uppgång på över 40%. Sök- och annonskoncernen kommer att ansöka om offentligt ackord i fortsatta försök att sanera balansräkningen. Förslaget har accepterats av obligationsinnehavarna och det bolaget kallar övriga fordringsägare.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-06-12 kl 12:00


Veckans bolag

ABB - VD:n ger första inblicken i ABB:s affärsmodell

  • Globalt ledande inom automation och elkraft
  • Kapitaldistribution till aktieägarna stöttar
  • Attraktiv risk/reward

AstraZeneca - Tagrisso är en vinnare, på väg mot 10 miljarder USD

  • Sveriges största läkemedelsbolag
  • Högattraktiv produktportfölj inom onkologi
  • Premiumvärdering berättigad

Husqvarna - Omvänd vinstvarning

  • Marknadsledande tillverkare av utomhusprodukter
  • Gynnas av "hemmatrenden"
  • Kommer slå marknadens förväntningar i Q2


Fler aktuella analyser:

Nobina - Mindre påverkan av covid-19 än väntat

Stillfront Group - Preliminär information visar på stark tillväxt under andra kvartalet

Bygghemma - Idealiskt placerad

Ericsson - Miljardnedskrivning kopplat till 5G i Kina

Tomra Systems ASA - Uppgradering till Köp

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan