Marknadskommentar

I takt med att världens ekonomier har börjat öppna upp fortsätter de finansiella marknaderna att präglas av optimism även under denna vecka. Understödda av enorma stimulanser och till viss del relativt positiv makrostatistik har investerare satt tilltron på en gradvis normalisering av realekonomin, och denna tilltro verkar inte alls störas av de fortsatta spänningarna mellan USA och Kina eller protesterna i USA. Sedan föregående fredag har både de amerikanska och europeiska börserna stigit med över 2% respektive 6%, och det är framför allt bolagen inom industri- och finanssektorn som fortsätter att imponera.

Under veckan lämnade den europeiska centralbanken ECB som väntat räntorna oförändrade, men utökade sitt köpprogram, pandemic emergency purchase programme, och förlängde även tiden som köpen ska genomföras. Stimulansen var större än marknadens förväntningar och bör även ses i kombination med Tysklands satsningar som presenterades i onsdags av Angela Merkels koalitionsregering. Stimulanspaketet, som är värt 130 miljarder euro, innehåller bland annat skattelättnader för både företag och hushåll samt bidrag till barnfamiljer. Utöver detta har även inköpschefsindex för både industri- och tjänstesektorn som publicerats under veckan bidragit till marknadens optimism, då denna visat på mindre uppgångar både i Europa och USA.

På Stockholmsbörsen har det likt övriga marknader också varit god stämning och det är framför allt cykliska bolag som bidragit till uppgången. På storbolagslistan är det både Volvo och H&M som utmärker sig med en uppgång på ungefär 14% under veckan. Bland de fåtal bolag inom samma lista som har backat under veckan finns primärt medlemmar i defensiva portföljer. Bland annat Essity och Getinge har backat med över 7% respektive 5% under veckans gång. Överlag har det dock varit mest uppgångar bland bolagen och både börsens storbolagsindex och breda index är upp nästan 6% för veckan.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-06-05 kl 15:00


Veckans bolag

Epiroc - Vad vi lärde oss på ESG-konferensen

  • Ledande leverantör av bergbrytningsutrustning
  • Positionerad för teknologitrender inom gruvnäringen
  • Hälsosam efterfrågan på medellång sikt

Mekonomen - Q1: Stabila utsikter

  • Ledande bilhandelskedja på den nordiska marknaden
  • Bättre resultat i Q1 än väntat; även Q2 har börjat bra
  • Gynnas av sommarens trend med hemsemester

Dometic - Husbilstillverkare trappar upp för att möta hög efterfrågan 

  • Global aktör som tillverkar vitvaror och klimatanläggningar till bilar, husbilar och båtar
  • Gynnas av ökad efterfrågan på husbilar i USA i spåren av corona
  • Bolaget har nyligen stärkt sin balansräkning


Fler aktuella analyser:

Valmet - Feedback från vår digitala konferens om ESG

Elekta - Covid-19 osäkerhet men vissa stödfaktorer

Yara - Expertsamtal: Urea kommer att återkopplas med Kina - förr eller senare

Elkem - Kinesiska silikonpriser stiger då lagren minskar

BillerudKorsnäs - Nytt avtal i Finland gynnar resultatet

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan