Hallå, Sara Shafi, Kapitalförvaltare på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Jag skulle säga att kunderna i dagsläget är på köpsidan, men samtidigt väldigt mycket på tårna eftersom marknaden visar så pass tvära kast. Det finns en optimism som bidrar till att kunderna gärna vill vara med på tåget när börsen stiger, samtidigt som många är avvaktande inför vad som kommer hända härnäst. Vi har ju nyligen fått signaler från amerikanska centralbanken Fed att de kommer fortsätta med stimulanserna och dessutom köpa företagsobligationer. Samtidigt ser vi att en andra virusvåg börjar komma på olika håll i världen, vilket skapar rädsla.

Jag skulle säga att det finns tre typer av beteenden, beroende på investeringshorisont. Den kortsiktige vill köpa, den som har en medellång tidshorisont är mer avvaktande och den riktigt långsiktige spararen vill hämta hem vinster för att sedan kunna gå in i marknaden igen.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Jag upplever att det skiljer sig lite åt beroende på kundens individuella strategi. De här snabba svängningarna har fått den mer kortsiktige spararen att se åt de cykliska aktierna, som är de som både tagit en hel del stryk men också stigit snabbt i uppgångarna. Där tycker jag både Volvo och Sandvik är två bra alternativ, med starka balansräkningar och just nu attraktiva värderingar.

De som i stället är lite mer försiktigt inställda ser sig om efter defensiva bolag och där vill jag lyfta fram bland annat AstraZeneca. Bolaget har hög förväntad vinsttillväxt och har dessutom precis signerat ett avtal om 400 miljoner doser med coronavaccin.

Vill man lägga på lite risk men ändå vara diversifierad så är investmentbolagen ett bra alternativ. Investor, som kombinerar stora bolag inom olika sektorer med en del onoterade innehav, är en favorit och handlas just nu till bra rabatt.

Rent allmänt så vill jag också nämna Storytel och Skanska, som två bolag som både klarat sig bra hittills under krisen och som vi också tror mycket på framöver. Storytel växer så det knakar och fortsätter expandera internationellt, och Skanska kan rida på vågen av kommande statliga stimulanser på infrastrukturprojekt.

... och vilka aktier är ute i kylan?

Där skulle jag säga de traditionella butikskedjorna, som nu slås ut av e-handeln. Det här är ju ett fenomen som började redan innan coronakrisen och vi ser samma tendens både i Sverige och globalt.

Ser du några allmänna trender just nu?

Jag skulle säga att trenden är att man nu börjar acceptera att marknaden beter sig som den gör. Dels har spararna accepterat att det blev ont om utdelningar i år och att 2020 är ett förlorat år, och dels har man accepterat att marknaden svänger otroligt mycket just nu. För tre månader sedan upplevde jag att det var mer panik vid kraftiga rörelser och att alla frågade sig när det här skulle vara över. Nu handlar det snarare om hur man kan lära sig leva med de här svängningarna och i stället försöka dra nytta av dem.

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan