Hallå, Patrik Ingevall, Kapitalförvaltare på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Utan tvekan på köpsidan! Det är ett starkt momentum – det vill säga en kraftig rörelse som i det här fallet är uppåtgående – på världens börser med förhoppningar om en snabb ekonomisk återhämtning i takt med att länder öppnar upp. Det som ger ytterligare stöd är centralbankernas enorma stimulanspaket samt de låga räntorna.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Det mesta går bra nu och då framför allt indextunga sektorer som Bank och Verkstad. Jag vill även lyfta fram Hennes & Mauritz som går starkt, då bolaget åter har öppnat flertalet av sina butiker. I kombination med nya köprekommendationer ger detta ett mycket bra signalvärde. Vi har köprekommendation på aktien med riktkurs 195 kr.

Det är även extra kul att Husqvarna (äntligen…) går starkt då ”hemmatrenden” håller i sig, vilket skapar en stor efterfrågan av bolagets produkter. Bolagets amerikanska återförsäljare Tractor Supply kom nyligen med en omvänd vinstvarning för det andra kvartalet, där butiksförsäljningen väntas öka med 20-25 procent. Detta är förstås positivt och vi har köprekommendation och en höjd riktkurs, från 71 kr till 77 kr.   

... och vilka aktier är ute i kylan?

Elekta har det tufft!! Aktien har tappat mycket under coronakrisen men piggnade till ordentligt efter en stor order i mitten av maj. I går kommunicerade bolaget att deras VD slutar med omedelbar verkan av personliga skäl. Aktien handlas just nu ned 6 procent, med anledning av detta, då osäkerheten av naturliga skäl ökar inom bolaget.

Ser du några allmänna trender just nu?

Min känsla är att trenden med en stark börs kommer hålla i sig. Jag tror framför allt att fondförvaltare som hållit sig borta ett tag kommer känna sig tvungna att börja agera. Vi kommer självklart att se någon mindre korrigering i närtid men stigande börser fram mot midsommar skulle inte förvåna mig.     

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan