En ovanligt stor skara bolag kvalar i dagsläget in som kursraketer. I många fall på grund av att de under de senaste månaderna, likt börsen som helhet, återhämtat sig efter rejäla nedgångar vid coronakrisens början. Här följer fem svenska kursraketer som haft riktigt god utveckling under de senaste tre månaderna:


NetEnt +212 procent
NetEnt är ett utvecklingsbolag åt spelsektorn och kan skryta med att bäst kursutveckling av alla svenska bolag under bevakning under de senaste tre månaderna, med en minst sagt rejäl uppgång på över 200 procent. En av anledningarna är det nyligen aviserade erbjudandet från branschkollegan Evolution Gaming Group om att de helt enkelt vill förvärva hela NetEnt. Kepler Cheuvreux anser att budet på 79,9 kronor per aktie är fullt rimligt och bra för NetEnts aktieägare.  

Rekommendation: Köp

Riktkurs: 42 kronor

Läs mer om NetEnt


Kambi Group +123,7 procent
Andraplatsen bland kursraketerna går även den till ett bolag inom spelsektorn. Kambi Group levererar tjänster inom sportbetting till speloperatörer, och dess aktie har de senaste månaderna stigit med över 120 procent. Aktiekursen tog en rejäl smäll när sportbettingen stängdes ner på grund av coronakrisen, men har sedan dess återhämtat sig och faktiskt klättrar till högre nivåer än innan krisens början. 

Rekommendation: Köp

Riktkurs: 170 kronor

Läs mer om Kambi Group


Byggmax +105,7 procent
Byggvarukedjan Byggmax befinner sig också i kursraketernas absoluta toppskikt. Aktien har stuckit iväg sedan april till följd av stark efterfrågan på byggvaror för hemmabruk, men Kepler Cheuvreux manar här till försiktighet. Anledningen är att marknaden anses ha värderat den ökade efterfrågan väl högt, då denna ökning bör vara en temporär effekt av att många nu spenderar mycket tid hemma under coronakrisen. När konsumentbeteendet framöver normaliseras och vi dessutom rör oss i ett svagt konjunkturläge väntar sig Kepler Cheuvreux att marknadsutsikterna kommer försämras. Byggmax mycket starka kursutveckling betraktas därför som något av en överreaktion. 

Rekommendation: Minska

Riktkurs: 36 kronor

Läs mer om Byggmax


Dometic +85,2 procent
Verkstadsbolaget Dometic levererar utrustning till fritidsfordon och fritidsbåtar, och har under de senaste månaderna även levererat en rejäl kursuppgång på 85 procent. Aktien tog stryk under inledningen av coronakrisen då investerare oroade sig över bolagets höga belåning. Dometic har emellertid lyckats förhandla till sig mer skonsamma låneavtal (covenanter), och det syns även ljusglimtar på den viktiga husbilsmarknaden. Världens största husbillstillverkare Thor meddelar nämligen god efterfrågan på sina produkter, vilket är positiva nyheter för leverantören Dometic. Kepler Cheuvreux säger därför att dess uppskattade försäljningsminskning för Dometic med 39 procent för det andra kvartalet i år kan vara lite väl försiktig. 

Rekommendation: Köp

Riktkurs: 82 kronor

Läs mer om Dometic


Munters +81,7 procent
Avfuktning- och luftbehandlingsbolaget Munters aktie har ett par riktigt bra månader bakom sig, med en uppgång på 81 procent. Förvisso efter en rejäl nedgång under mars. Kepler Cheuvreux anser att informationen Munters presenterade under sin senaste kapitalmarknadsdag visar att bolaget har hög motståndskraft mot den pågående coronakrisen, och försäljningen väntas enbart minska med 7 procent i år. Blickar man längre fram anses bolaget goda tillväxtmöjligheter inom sina energieffektiva klimatlösningar, särskilt i Kina i takt med att dess jordbruk blir mer industrialiserat. I kombination med en ny modulbaserad strategi för att öka bolagets effektivitet anses Munters aktie ha ännu mer att ge. 

Rekommendation: Köp

Riktkurs: 55 kronor

Läs mer om Munters


Missa inte!
Se hela listan med kursraketer genom att klicka här

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan