Den här veckan har det blivit stökigt på börsen igen. Vad har hänt? 
Efter att ha präglats av kraftig optimism under flera veckor har det smugit sig in lite mer pessimism och rädsla på marknaden den senaste veckan. Igår kom så en kraftig nedgång på världens börser. I Sverige och Europa låg nedgångarna kring 5 procent och i USA var nedgångarna till och med större än så, mellan 5 och 7 procent. 


Vad var den utlösande faktorn bakom rekylen?
Den amerikanska centralbanken, Fed, kom med ett räntebesked i onsdags. Det var inte negativt. Men till skillnad från tidigare så presenterades inga ytterligare stimulanser, och marknaden har blivit lite bortskämd med sådana. Så det kan ha lett till en viss besvikelse. För första gången sedan slutet på 2019 lämnade Fed också prognoser för framtiden och det var ingen munter läsning. Alla vet att ekonomin kommer att vara svag länge, men Fed uttryckte det så att de inte ens funderar på att fundera på att börja höja räntan. Samtidigt kom besked från Texas, Florida och Arizona om att antalet smittade i Covid 19 ökar snabbt igen. Totalt har 22 delstater rapporterat om att antalet smittade ökar vilket gör att återöppningen i USA riskerar att bli svagare än väntat. Smittutvecklingen i USA kan tolkas som att den andra vågen är på väg och att den kommer tidigare än beräknat. Sammantaget fick dessa nyheter marknaderna är att gripas av rädsla.


Hur ska man se på den ökade börsoron?
Det är inte konstigt att vi får en korrigering när så mycket optimism vänds till oro. I senaste investeringsstrategin flaggade vi för att om smittspridningen skulle ta fart igen, eller om det skulle kommer ytterligare bakslag i ekonomin så är risken stor för en korrigering på börsen. Den uppsjö av stimulanser som pågår i hela världen påverkar förstås börsen positivt också i fortsättningen. Men det har gått för fort upp. Det är just för att kreditmarknaden prisar in ett annat scenario än aktiemarknaden som vi har den lilla undervikten i aktier till förmån för krediter i Investeringsstrategin.  

Här hittar du Investeringsstrategin

Visste du att? 
Om du vill ha bättre koll på börsens kortsiktiga rörelser så kan du prenumerera på nyhetsbrevet Teknisk analys OMXS30

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier och fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan