Marknadskommentar

Under fredagen är det relativt god stämning på de finansiella marknaderna, men veckan som helhet har till stor del präglats av relativt kraftiga och breda rörelser nedåt för världens börser. Ytterligare tecken på ökade spänningar mellan USA och Kina samt ökad pessimism kring återöppnandet av flertalet länder har framför allt spätt på oron. Det har även varit en del fokus på en rapport från Spanien som indikerar att endast 5% av landets befolkning varit smittade av coronaviruset, och att smittspridningen återigen tagit fart i Tyskland efter att regeringen nyligen lättat på en del restriktioner. I kinesiska Wuhan, den första staden att drabbas av viruset, upptäcktes under föregående helg även sex nya smittfall.

Droppen som fick bägaren att rinna över för marknaden var den amerikanska centralbankschefens, Jerome Powell, uttalande i onsdags om att den ekonomiska återhämtningen kan ta längre tid än väntat och att mer ekonomiska stimulanser kommer att behövas, vilket fick de ledande börserna i USA att vända nedåt. Mot strömmen gick dock både Netflix och Amazon som har gynnats av att allt fler konsumenter har tillbringat mer tid hemma under pandemin. Ett annat bolag som även gynnats av en ökad efterfrågan under den senaste tiden är det norska företaget Pexip. Bolaget, som hade handelspremiär på Oslobörsen i onsdags, levererar teknik för videomöten och har stigit med mer än 40% under de två senaste dagarna.

På Stockholmsbörsen, som backade med över 3% både under onsdagen och torsdagen, har nedgångarna varit breda och det är enbart Swedish Match och AstraZeneca som är upp för veckan bland storbolagen. Det är i synnerhet de svenska storbankerna och även Hennes & Mauritz som tyngt OMX30 under veckan. Utanför storbolagsindexet gick värmeteknikbolaget Nibe mot strömmen efter en kvartalsrapport där resultatet var bättre än väntat. Aktien handlades upp med 3,7% på rapporten och är upp runt 2% för veckan. E-handelsbolaget Boozt har däremot backat med ungefär 1% under veckan efter sin rapport där det justerade rörelseresultatet på -61 miljoner kronor kom in i linje med tidigare preliminärt besked.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-05-15 kl 15:00


Veckans bolag

Storytel - Solid tillväxttrend fortsätter

  • Marknadsledare i Norden inom strömning av ljudböcker
  • Attraktiv affärsmodell med återkommande intäkter
  • Mycket stark tillväxt genom internationell expansion

Balder - Mycket imponerande siffror

  • Stabilt fastighetsbolag
  • Hög bostadsexponering
  • Låg finansieringsrisk

SATS - Långsam återgång till det normala

  • En av Nordens största gymkedjor
  • Konkurrenskraftig ställning som kan förbättras genom strukturaffärer
  • Attraktiv marknad på lång sikt


Fler aktuella analyser:

Leroy Seafood - På rätt väg

AF Gruppen - Bra utveckling i första kvartalet, exklusive offshore

Odfjell Drilling Ltd - Fortsatt i bra position

Outotec - Lärdomar från CFO

Haldex - Finansiering och möjligheter är på plats


Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan